BNR a respins constituirea Becali Bank

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a respins, în şedinţa din 24 iulie, cererea de constituire a Becali Bank, instituţia de credit pe care dorea să o înfiinţeze omul de afaceri George Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

345 afișări
Imaginea articolului BNR a respins constituirea Becali Bank

BNR a respins constituirea Becali Bank

Până la transmiterea ştirii, Becali nu a putut fi contactat.

Potrivit regulamentului de autorizare a instituţiilor de credit, la constituirea unei bănci, BNR analizează provenienţa fondurilor cu care intenţionează să participe la capital, precum şi transparenţa
sursei acestor fonduri, soliditatea situaţiei financiare a acţionarului, sau capacitatea acţionarului de a susţine financiar instituţia de credit, dacă este nevoie.

De asemenea, sunt avute în vedere asocierea anterioară în activităţi bancare şi alte activităţi comerciale, integritatea şi reputaţia acţionarului în comunitatea de afaceri şi participaţiile calificate deţinute de acţionar în alte entităţi.

În plus, sumele destinate participaţiei la capitalul social al băncii trebuie să provină din surse proprii şi să nu reprezinte sume împrumutate ori puse la dispoziţie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, cu excepţia sumelor puse la dispoziţie unei filiale de către societatea-mamă, din sursele proprii ale acesteia.

"Persoanele fizice care au calitatea de acţionar semnificativ trebuie să dispună de venituri personale care să aibă caracter de continuitate, neafectate îndeplinirii obligaţiilor lor patrimoniale şi
care, prin nivelul lor anual, să justifice în mod corespunzător provenienţa fondurilor destinate participaţiei la capitalul social al băncii", se mai spune în regulament.

Banca centrală poate respinge cererea de constituire şi autorizare dacă acţionarii persoane fizice au făcut în ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au încheiat cu sancţiuni sau interdicţii, ori fac în prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.

Cererea de constituire este respinsă şi dacă nu se poate stabili provenienţa fondurilor ce vor fi utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al băncii sau justificarea prezentată nu este suficientă pentru a determina dacă sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de lege.

Regulamentul permite băncii centrale să nu aprobe constituirea unei bănci şi dacă informaţiile disponibile referitoare la activitatea persoanelor, la tranzacţiile desfăşurate de acestea, ori la influenţa de orice natură - politică, economică, familială, personală - la care sunt supuse acestea conduc la concluzia că există posibilitatea ca banca să nu îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile legii şi cu cerinţele unei practici bancare prudente şi sănătoase.

Omul de afaceri George Becali a declarat, la finele lunii martie, că ar fi depus documentaţia la BNR, iar banca va avea un capital social de 30 de milioane de euro. Becali a propus-o pe Gabriela Tudor în poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie a băncii, iar pe Anca Şoricuţ în funcţia de director executiv. Pentru poziţia de vicepreşedinte executiv a fost propus Adrian Grigoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici