Boc: Cele 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu vor fi vândute sub preţul din 2004 pentru întregul Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul le va scoate la vânzare pe bursă vor fi vândute mai scump decât preţul încasat de Guvernul Năstase în 2004 din privatizarea companiei.

116 afișări
Imaginea articolului Boc: Cele 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu vor fi vândute sub preţul din 2004 pentru întregul Petrom

Boc: Cele 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu vor fi vândute sub preţul din 2004 pentru întregul Petrom (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Din vânzarea celor 9,84% acţiuni vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase pentru vânzarea întregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursă poate veni oricine, dar nu va fi vândut, pachetul ăsta mic, de 9,84%, sub preţul de vânzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro. Dacă nu, nu se vinde! Pentru că nu accept şmecherii pe ceea ce înseamnă averea publică, pe ceea ce înseamnă avuţia noastră", a spus Boc, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.

La privatizare, în 2004, în mandatul Guvernului Năstase, întreaga companie Petrom a fost evaluată la 2,1 miliarde euro, având în vedere că OMV a plătit 699 milioane euro pentru 33,34% din acţiuni. Ulterior, OMV şi-a majorat participaţia la 51% din acţiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane euro.

Statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom din pachetul pe care îl deţine la companie, de 20,63% din titluri. Oferta secundară, estimată la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent preţ de la bursă, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Premierul a adăugat, la ProTV, că nu va accepta o vânzare "şmecherească" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directă în loc de vânzarea la bursă, şi că banii astfel obţinuţi vor fi vărsaţi la bugetul de stat.

Coform celor mai recente raportări, grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici