Boc constată că există blocaje generate de suprareglementări în accesarea fondurilor europene

Premierul Emil Boc a cerut eliminarea blocajelor generate de suprareglementări în accesarea fondurilor europene, afirmând că în unele domenii sunt înregistrate blocaje autogenerate de astfel de suprareglementări nejustificate, dar şi de exces de zel din partea funcţionarilor.

32 afișări
Imaginea articolului Boc constată că există blocaje generate de suprareglementări în accesarea fondurilor europene

Boc constată că există blocaje generate de suprareglementări în accesarea fondurilor europene (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Solicitarea a fost formulată miniştrilor Finanţelor, Dezvoltării Regionale şi Transporturilor, în întâlnirea organizată, marţi, la Guvern privind analiza stadiului accesării fondurilor europene prin proiectele angajate în cadrul programelor operaţionale gestionate de ministere.

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul a apreciat progresul în ceea ce priveşte depunerea de proiecte, aprobarea şi încheierea contractelor de finanţare, dar s-a arătat nemulţumit de volumul redus al plăţilor şi a cerut măsuri pentru accelerarea ritmului de implementare efectivă şi rambursare de către Comisia Europeană.

"Vă cer responsabilitate maximă, întrucât fondurile europene reprezintă o şansă reală de modernizare a României. Constat, din păcate, că avem de-a face, în unele zone, cu exces de zel din partea funcţionarilor şi cu suprareglementări nejustificate. Vă cer să luaţi măsuri, ca să nu mai existe astfel de blocaje autogenerate", a afirmat Boc, citat în comunicat.

Potrivit datelor centralizate până la 31 decembrie 2010, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) numărul proiectelor depuse a fost de 7.591, valoarea lor totală fiind de 47,8 miliarde lei. Au fost aprobate 1.300 de proiecte, din care au fost contractate 1.050.

La nivelul POR au fost efectuate plăţi în valoare totală de 2,5 miliarde milioane lei, din care 2,3 miliarde reprezintă contribuţii UE, iar 142,3 milioane sunt plăţi de la bugetul de stat.

La nivelul Programului Operaţional Transport au fost depuse 68 de proiecte, în valoare totală de 25,6 miliarde lei. Au fost aprobate 39 de proiecte, fiind contractate 32 de proiecte, iar plăţile efectuate au însumat 202,84 milioane lei, contribuţie UE.

Sursa citată mai arată că şeful Executivului a convocat pentru marţi, 18 ianuarie, o şedinţă de lucru cu reprezentanţi ai Organismelor Intermediare din cadrul POR (şefi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici