Boc: Statul va utiliza toate pârghiile pentru a opri creşterea aberantă a preţurilor la carburanţi

Statul a utilizat şi va continua să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri creşterea aberantă a preţurilor la carburanţi, care este însă determinată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

62 afișări
Imaginea articolului Boc: Statul va utiliza toate pârghiile pentru a opri creşterea aberantă a preţurilor la carburanţi

Boc: Statul va utiliza toate pârghiile pentru a opri creşterea aberantă a preţurilor la carburanţi (Imagine: Shutterstock)

"Eu am spus şi o repet: răul primordial se află în vânzarea rezervelor de petrol ale ţării în 2004 de Adrian Năstase. Ne place sau nu, astea este realitatea. Petrom-ul nu mai este al românilor", a adăugat Boc.

Întrebat de jurnalişti cine sunt reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie al Petrom, premierul a răspuns că astfel de informaţii vor fi prezentate de ministrul Economiei.

Marţi, premierul a afirmat că majorarea preţului la carburanţi reprezintă un efect prost al faptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior, în 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la îndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF şi Consiliul Concurenţei.

În 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara în urmă cu un an că OMV Petrom va negocia cu Guvernul, în perspectivă, valoarea redevenţelor pe care compania le va plăti, după 2014, pentru activităţile de exploatare a petrolului şi gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizării.

OMV Petrom (SNP) a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 de lei pe litru, potrivit datelor companiei petroliere.

Cele patru sortimente de benzină comercializate de OMV Petrom au preţuri cuprinse între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru.

Motorinele produse de compania petrolieră pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 5,15 lei şi 5,63 de lei pe litru.

În 2010 compania a majorat preţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Principalele companii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL (Ungaria).

Carburanţii comercializaţi de Lukoil au preţuri cuprinse între 5,22 de lei şi 5,70 de lei pe litru, în timp ce Rompetrol practică preţuri de la 5,21 de lei până la 5,88 de lei pe litru.

De la începutul anului companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici