Bursa a coborât cu 4,4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea scăderilor de pe pieţele externe

Bursa cobora cu 4,36% la mijlocul şedinţei de luni, consemnând încă o zi de corecţii severe, însă pe un rulaj în scădere, sub presiunea declinului pieţelor externe după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite.

94 afișări
Imaginea articolului Bursa a coborât cu 4,4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea scăderilor de pe pieţele externe

Bursa a coborât cu 4,4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea scăderilor de pe pieţele externe (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Unii investitori s-au grăbit din primele minute să introducă ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, astfel că piaţa a căzut cu 4%, însă pe volume mai reduse de tranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri, când bursa a deschis în coborâre cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua de vineri în picaj cu 4,81%.

În prima jumătate de oră a şedinţei de luni, bursa de la Bucureşti a recuperat o parte din corecţia de la deschidere, în condiţiile în care pieţele vest-europene au revenit pe creştere uşoară.

Totuşi, după ora 12:00 bursa de la Bucureşti şi-a accelerat scăderea, în condiţiile în care pieţele mature din Europa s-au întors pe linia descendentă, înregistrând corecţii de până la 2%. Deşi bursele vest-europene sunt pe scădere, acţiunile companiilor europene din sectorul financiar cresc datorită zvonurilor că Banca Centrală Europeană (BCE) a început să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 4,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 5,07% sub închiderea de vineri. În şedinţa precedentă, indicele BET a căzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 5,81%.

Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 4,49% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri, indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 4,89% în prima parte a şedinţei de luni. În sesiunea anterioară, indicele a căzut cu 4,25%.

Deşi declinul preţurilor a continuat, investitorii nu au mai fost atât de agresivi la vânzare. Astfel, tranzacţiile cu acţiuni realizate prima parte a şedinţei de luni au totalizat 45,5 milioane lei (10,7 milioane euro), valoare cu 37% sub rulajul din perioada similară a sesiunii precedente, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 26,7 milioane lei, asigurând astfel 59% din rulajul pieţei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,47 lei, preţ cu 1,05% sub nivelul de vineri. Aceste titluri au revenit uşor în prima parte a zilei, după ce chiar în deschidere au căzut cu 2,93% şi au atins un nou nivel minim de la listare, de 0,4611 lei/titlu.

Rulaje de peste 1 milion de lei mai consemnau acţiunile BRD (BRD) - 7 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 4,1 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,9 milioane lei şi, respectiv, Banca Transilvania (TLV) - 1,6 milioane lei.

Aceste titluri consemnau şi cele mai vizibile scăderi din piaţă. Acţiunile Băncii Transilvania coborau cu 7,41%, SIF Moldova cu 6,48%, SIF Oltenia cu 5,65%, iar titlurile BRD pierdeau 4,96%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în picaj cu până la 2,5%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 3,9%.

Pierderile ar putea fi însă limitate pe pieţele internaţionale, deoarece liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici