Business Magazin: Cum a „muşcat” inflaţia de peste 5% din iunie creşterile salariale ale românilor

În luna iunie 2018, când rata anuală a inflaţiei din România a ajuns la recordul european de 5,4%, angajaţii din mai multe sectoare s-au confruntat cu o scădere a puterii de cumpărare, câştigurile lor salariale fiind erodate de scumpiri, arată statisticile oficiale consultate de Business Magazin.

650 afișări
Imaginea articolului Business Magazin: Cum a „muşcat” inflaţia de peste 5% din iunie creşterile salariale ale românilor

Business Magazin: Cum a „muşcat” inflaţia de peste 5% din iunie creşterile salariale ale românilor

La nivelul salariului mediu pe economie, creşterea nominală din iunie 2017 până în iunie 2018 a fost de 14,33% (de la 2.380 la 2.721 de lei), dar din cauza inflaţiei majorarea reală a fost de doar 8,93%, potrivit seriilor de date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) analizate de Business Magazin - BM. Iar dacă pe medie - ca rezultantă generală - s-a întâmplat aşa, înseamnă că există domenii în care puterea de cumpărare a crescut chiar în condiţii de scumpiri, dar există şi domenii în care, deşi salariul a crescut, puterea de cumpărare a scăzut.

În intermedierile financiare (bănci, asigurări, pensii, fonduri mutuale), spre exemplu, salariul nominal net a crescut cu 4,39%, de la 4.581 de lei în iunie 2017 la 4.782 de lei în iunie 2018; însă, din cauza inflaţiei, salariul real - puterea de cumpărare - a scăzut cu 1%. Cu alte cuvinte, acel plus de 200 de lei la salariul finanţiştilor s-a transformat într-un minus la puterea de cumpărare, din cauza scumpirilor de peste an.

La fel au păţit şi funcţionarii din IFN-uri (instituţiile financiare non-bancare) sau din companiile de leasing ori de brokeraj pentru microcredite: salariile lor nominale au crescut pe medie cu 2,2%, de la 4.756 de lei în iunie 2017 la 4.860 de lei în iunie 2018, dar - din cauza inflaţiei - puterea lor de cumpărare a scăzut cu 3,2%.

Alt exemplu: în industria tutunului, care până nu demult era campioana majorărilor salariale şi domina topul veniturilor, salariul mediu a crescut cu 3,76%, de la 4.094 de lei în iunie 2017 la 4.248 de lei în iunie 2018, dar de fapt puterea de cumpărare a acestor angajaţi a scăzut cu 1,64%.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici