Care este afacerea de 600 de milioane de euro pe care România ar putea să o piardă

Un comitet al ONU privind respectarea protocolului de la Kyoto se va reuni la Bonn, în perioada 6-8 iulie, pentru a decide dacă interzice sau nu României tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, denumite pe scurt certificate de carbon. Comitetul a constatat că statul român nu a respectat în întregime indicatorii din raportările anuale privind poluarea, aşa cum impune protocolul de la Kyoto privind schimbările climatice.

380 afișări
Imaginea articolului Care este afacerea de 600 de milioane de euro pe care România ar putea să o piardă

Care este afacerea de 600 de milioane de euro pe care România ar putea să o piardă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat pentru gândul că speră totuşi ca justificările pregătite de autorităţile de la Bucureşti să convingă comitetul ONU să păsuiască statul român. "Eu sper să nu ne împiedice să mergem mai departe. Este o problemă mai veche. Noi raportăm emisiile din 2007 şi au existat unele sesizări din partea Comisiei Europene, care a semnalat unele lipsuri în raportări. Eu am aflat abia la sfârşitul lui 2010 care este problema şi nu mai aveam bani alocaţi în buget pentru un nou studiu privind emisiile", a declarat Borbely pentru gândul. Borbely este ministrul Mediului de la sfârşitul anului 2009.

România este obligată să raporteze anual emisiile de gaze cu efect de seră. Raportul pe anul 2010 a fost considerat incomplet de către experţii ONU. Un nou raport care să corecteze erorile este în lucru, dar nu va fi gata până la summitul de la Bonn, a adăugat ministrul. Instituţia responsabilă de întocmirea acestor rapoarte este Agenţia Naţională de Protecţia Mediului. Contactaţi de gândul, reprezentanţii instituţiei nu au oferit explicaţii privind erorile din raportul incriminat de ONU.

Comerţul cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră (în principal dioxid de carbon) implică atât statul român, cât şi circa 220 de companii private şi de stat, considerate poluatori şi înscrise în Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră. Statul român poate vinde altor state "unităţi acordate de cantitate" (AAU), în baza protocolului de la Kyoto, semnat de România în 1999 şi intrat în vigoare din 2005.

Citeşte mai multe despre afacerea pe care România ar putea s-o piardă pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici