În timpul lecturii avizului consultativ solicitat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite privind obligațiile statelor în legătură cu schimbările climatice, cea mai înaltă instanță a ONU a avertizat că emisiile de gaze cu efect de seră sunt „cauzate în mod neechivoc de activități umane, fără limite teritoriale”, notează EFE.
„În ceea ce privește contextul științific, Curtea a observat că consecințele schimbărilor climatice sunt grave și de amploare, afectând atât ecosistemele naturale, cât și populațiile umane. Aceste consecințe reflectă amenințarea urgentă și existențială reprezentată de schimbările climatice”, a adăugat președintele Curții Supreme, Iwasawa Yuji.
Rezoluția adoptată de Adunare în martie 2023 a solicitat CIJ să răspundă la o serie de întrebări bazate pe documente precum Carta Națiunilor Unite, Pactul internațional privind drepturile civile și politice, Acordul de la Paris și drepturile recunoscute în Declarația Universală a Drepturilor Omului.
„Care sunt obligațiile statelor, în temeiul dreptului internațional, de a asigura protecția sistemului climatic și a altor părți ale mediului împotriva emisiilor antropice de gaze cu efect de seră, în beneficiul statelor și al generațiilor prezente și viitoare?”, a întrebat Adunarea.
De asemenea, a întrebat despre „consecințele juridice” pentru statele care nu respectă aceste obligații.
Una dintre principalele probleme juridice pe care CIJ urmează să le clarifice este relația dintre schimbările climatice și drepturile omului, cum ar fi dreptul la viață, sănătate, hrană și locuință, precum și responsabilitatea istorică a principalilor emițători de gaze cu efect de seră. În decembrie anul trecut, în timpul unei săptămâni de audieri, aproximativ 100 de țări și organizații internaționale și-au prezentat argumentele în fața Curții pe această temă.
Curtea Internațională a declarat, de asemenea, că țările au „obligația de a lua măsuri pentru a contribui” la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la adaptarea la schimbările climatice și a avertizat că tratatele privind schimbările climatice stabilesc „obligații obligatorii” pentru „a preveni daunele semnificative”.
În avizul său consultativ, Curtea a constatat că țările au „datoria de a preveni daunele semnificative” aduse mediului și „trebuie să utilizeze toate mijloacele de care dispun pentru a preveni ca astfel de daune să fie cauzate de activități aflate sub jurisdicția sau controlul lor”. Sistemul climatic, a menționat aceasta, „trebuie protejat” pentru „generațiile prezente și viitoare”.
În plus, președintele Curții Supreme a menționat că țările semnatare ale Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), care includ Uniunea Europeană, Statele Unite și China, au „obligația de a lua măsuri pentru a contribui la reducerea” emisiilor de gaze cu efect de seră „de origine umană”, precum și la adaptare.
CIJ a confirmat, de asemenea, „dreptul omului la un mediu curat, sănătos și durabil” și a avertizat că acesta este „inerent exercitării altor drepturi fundamentale”, cum ar fi dreptul la viață, sănătate și un nivel de trai adecvat.
Yuji a menționat că această Curte consideră că „un mediu curat, sănătos și durabil este o condiție prealabilă pentru exercitarea multor drepturi ale omului, cum ar fi dreptul la viață, sănătate și un nivel de trai adecvat, inclusiv accesul la apă, hrană și locuință”.
În timpul citirii avizului consultativ, judecătorul a susținut că „acest drept al omului este, prin urmare, inerent exercitării altor drepturi fundamentale” și rezultă din „interdependența dintre drepturile omului și protecția mediului”.