Cât a investit Cosmote în operaţiunile din România

Grupul elen Cosmote a investit aproape un miliard de euro de la relansarea operaţiunilor în România, în decembrie 2005, şi a ajuns la o cotă de piaţă de 24%, de la 0,4% în urmă cu cinci ani, iar afacerile subsidiarei locale au ajuns la 468,6 milioane de euro, la finele anului 2010.

137 afișări
Imaginea articolului Cât a investit Cosmote în operaţiunile din România

Cât a investit Cosmote în operaţiunile din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În 2005, operatorul Cosmote România avea venituri de 5,1 milioane de euro.

La sfârşitul lui 2010, numărul total de clienţi Cosmote în România, incluzând şi utilizatorii Telemobil (Zapp Mobile), a atins 6,84 milioane, în scădere cu 5,9% faţă de 2009. În urmă cu cinci ani, operatorul avea 48.940 de utilizatori, conform datelor publicate în raportul anual al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Potrivit unui comunicat al Comoste România, transmis vineri MEDIAFAX, operatorul a reuşit să atragă 61.442 de clienţi prin portarea numerelor, poziţionându-se, pentru al doilea an consecutiv, pe prima poziţie în acest clasament.

OTE a anunţat, vineri, că veniturile totale ale Cosmote România au atins 468,8 milioane de euro în 2010, înregistrând o creştere de 7,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a avansat anul trecut cu 12,7%, la 73,7 milioane de euro.

Sub denumirea Cosmorom, Cosmote România şi-a început activitatea pe piaţa de telefonie mobilă în 2000.

După cinci ani, perioadă în care rezultatele s-au situat sub aşteptări, operatorul şi-a relansat operaţiunile comerciale în decembrie 2005.

Reprezentanţii operatorului au anunţat, la acea vreme, că grupul OTE şi-a propus să investească 450 milioane de euro în primii trei ani de la momentul relansării.

Cosmote România este controlat de Romtelecom - 30% din acţiuni şi Cosmote Group - 70% din titluri. Anterior, Romtelecom deţinea integral fostul Cosmorom.

În mai 2005, Romtelecom a încheiat un acord privind transferul unui pachet de 70% din acţiunile CosmoRom către Cosmote Group, divizia de telefonie mobilă a grupului elen OTE, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 120 milioane de euro. Suma a fost achitată douã luni mai târziu.

În urma tranzacţiei, datoriile CosmoRom au fost eliminate în totalitate, cu excepţia sumei de 16 milioane de euro către OTE International şi alte două milioane de euro reprezentând obligaţii faţă de alţi creditori.

Acţionarii Romtelecom sunt statul român - 45,99% (prin Ministerul Comunicaţiilor) şi grupul OTE - 54,01%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici