Cât costă o casă în cele mai importante oraşe din ţară. Vezi cu cât au scăzut preţurile

Preţurile caselor şi vilelor au continuat să scadă în primul trimestru atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, cea mai mare reducere, de 7,2%, fiind în Constanţa, iar Braşovul a fost singurul care a înregistrat creştere.

9942 afișări
Imaginea articolului Cât costă o casă în cele mai importante oraşe din ţară. Vezi cu cât au scăzut preţurile

Cât costă o casă în cele mai importante oraşe din ţară. Vezi cu cât au scăzut preţurile (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Analiza a luat în calcul anunţurile care vizează vânzarea caselor şi vilelor construite după 1990 în Bucureşti, Ilfov, Timiş, Braşov, Iaşi, Cluj şi Constanţa.

"Pe segmentul case-vile, cea mai mare scădere de preţ, de 7,2%, a fost înregistrată la Constanţa. Iar singurul oraş unde putem vorbi de o creştere a preţului cerut este Braşovul. Cererea pentru case şi vile nu a revenit la un nivel care să asigure stabilitatea pe piaţă, deşi prin prisma preţului, în localităţile din vecinătatea marilor oraşe, casele pot reprezenta o alternativă la oferta de apartamente noi", a declarat într-un comunicat, Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

Cu o valoare de 1.367 euro/mp înregistrată la finalul primului trimestru, preţul solicitat pentru case şi vile din Capitală a cunoscut o scădere de 3,7% faţă de ultimele trei luni din 2010.

În prezent, preţul mediu solicitat pentru o vilă nouă cu o suprafaţă de 120 mp utili din Bucureşti este de aproximativ 164.000 de euro. Mai ieftine sunt proprietăţile similare din localităţile învecinate Capitalei. Spre exemplu, în Roşu, o vilă finalizată în 2010, cu cinci camere şi o suprafaţă utilă de 180 mp, este scoasă la vânzare la preţul de 110.000 de euro, concurând cu oferta de apartamente noi mari, cu 3 şi 4 camere.

Braşovul este singurul mare oraş în care casele şi vilele s-au scumpit în medie cu 4% în primul trimestru. În prezent, preţul mediu solicitat pentru această categorie imobiliară este de 971 euro/mp util, ceea ce face ca preţul unei vile de 120 mp să fie de 116.000 de euro. În zona Stupini, o vilă cu cinci camere construită în 2008, cu o suprafaţă de 180 mp, este scoasă la vânzare la un preţ de 98.000 de euro. Casele şi vilele din localităţile învecinate Braşovului sunt mai ieftine, 790 euro/mp (94.800 euro pentru o vilă de 120 de mp).

Vilele scoase la vânzare în Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de 1,8% în perioada analizată. Dacă la finalul anului trecut, preţul solicitat pentru o vilă era de 1.027 euro/mp util, la 31 martie 2011, acesta avea valoarea de 1.009 euro/mp util. Astfel, o vilă de 120 mp este vândută cu un preţ mediu de 121.000 de euro.

În localităţile din jurul oraşului Cluj-Napoca, preţurile sunt ceva mai mici, în medie de 992 euro/mp util. În ultimele trei luni, preţul caselor şi vilelor din localităţile din judeţul Cluj a scăzut cu 2,2%. Printre localităţile cu cea mai bogată ofertă sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.

În Constanţa, preţul mediu solicitat pentru casele noi a ajuns, în primul trimestru, la valoarea de 1.007 euro/mp util (120.840 euro pentru o vilă cu o suprafaţă medie de 120 mp), cu 7,2% mai puţin decât la finalul anului trecut. Pe piaţă se găsesc însă şi oferte şi mai ieftine. Astfel, potrivit imobiliare.ro, într-una din zonele rezidenţiale de la periferia municipiului Constanţa, este scoasă la vânzare o vilă cu cinci camere din 2005, cu o suprafaţă de 140 mp şi un teren de 260 mp, la preţul de 95.000 de euro.

În localităţile din jurul oraşului, preţul mediu al caselor şi vilelor a ajuns la 850 euro/mp util.

Cele mai ieftine case şi vile se găsesc la Iaşi unde proprietarii solicită un preţ unitar de 645 euro/mp util. Cererea scăzută face ca preţul pe metru pătrat util în cazul vilelor şi caselor scoase la vânzare să fie cu peste 25% mai ieftin decât cel al apartamentelor, conform Indicelui imobiliare.ro. O casă din Iaşi, construită după 1990, cu o suprafaţă utilă de 120 mp este scoasă la vânzare pentru un preţ mai mic de 80.000 de euro.

În Timişoara, preţul caselor şi vilelor noi a stagnat în primul trimestru, evoluţia de +0,1% fiind nesemnificativă. Preţul mediu solicitat în prezent este de 846 euro/mp, astfel că o vilă cu o suprafaţă de 120 mp este scoasă la vânzare la un preţ care depăşeşte cu puţin 100.000 euro. Cu o valoare medie de 795 euro/mp util, în localităţile învecinate Timişoarei, preţurile practicate fac concurenţă directă apartamentelor din oraş. Localităţile cu cea mai mare ofertă sunt cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom: Dumbrăviţa, Moşniţa şi Giroc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici