Ce au cumpărat instituţiile de stat în 2010: telefoane mobile, laxative, lumânări. Vezi câţi bani s-au cheltuit

Instituţii şi companii de stat au cumpărat anul trecut maşini, aparate de aer condiţionat, laptopuri, mobilier, telefoane mobile şi servicii telecom în valoare de 175 milioane euro, peste nivelul din 2009, la care se adaugă câteva milioane lei bugetate de primării pe fântâni arteziene, statui şi lumânări.

256 afișări
Imaginea articolului Ce au cumpărat instituţiile de stat în 2010: telefoane mobile, laxative, lumânări. Vezi câţi bani s-au cheltuit

Ce au cumpărat instituţiile de stat în 2010: telefoane mobile, laxative, lumânări. Vezi câţi bani s-au cheltuit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contracte în sumă cumulată de peste 3,7 milioane lei au fost încheiate şi pentru achiziţia de hârtie xerox, pixuri, dosare, plicuri, bibliorafturi, cartuşe toner, CD-uri, apă minerală, indică datele centralizate de MEDIAFAX.

Pe lista companiilor de stat care au încheiat asemenea achiziţii se află astfel şi societăţi cu probleme financiare pentru care Guvernul a fost obligat de către Fondul Monetar Internaţional să instituie un sistem de monitorizare financiară, precum CFR Călători şi Metrorex.

Comparativ, suma achiziţiilor publice pentru astfel de produse înregistrată în 2009 a fost de 140 milioane euro.

Printre companiile care au cumpărat autovehicule s-au înscris:

  • Romgaz (5,6 milioane lei),

  • Aeroportul Henri Coandă Bucureşti (berline, microbuze şi alte maşini de 1,68 milioane lei şi 304.900 euro),

  • Biroul Român de Metrologie Legală (peste două milioane lei),

  • Imprimeria Naţională (autoutilitare de 778.000 lei şi maşini inclusiv pentru transportul delegaţiilor în teritoriu de 278.800 lei),

  • Regia Autonomă de Transport Bucureşti (autoturisme tip berlină de 350.640 lei),

  • Electrica Distribuţie Transilvania Nord (vehicule de teren de 62.000 lei),

  • Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (382.152 lei),

  • Hidroelectrica (104.952 lei),

  • Loteria Română (autovehicule in sistem buy-back de 13,3 milioane lei),

  • Autoritatea Navală Română (şalupe de 459.914 euro),

  • Transgaz Mediaş (vehicule de teren de 1,6 milioane lei).

Ministerul Finanţelor, care efectuează achiziţii şi în numele altor autorităţi, prin intermediul unor programe cu finanţare comunitară, a cumpărat autovehicule şi motociclete cu 34,8 milioane euro, cinci şalupe fluviale de patrulare cu 7,1 milioane euro.

Tot din fondurile europene au cheltuit bani pentru maşini şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei formată din mai multe consilii judeţene (vehicule de 5,3 milioane lei), Agenţia Naţională pentru Romi (10 autoturisme în leasing operaţional cu 230.010 lei), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei (autoturisme de 2,2 milioane lei).

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a semnat un contract-cadru pentru achiziţia a 10-14 autoutilitare de teren cu circa un milion de lei, iar Serviciul Român de Informaţii a cumpărat autovehicule de 2,1 milioane lei.

Ministerul Apărării a contractat 50 autoutilitare cu 1,8 milioane lei şi alte vehicule cu 2,8 milioane euro, iar Poliţia Comunitară Bucureşti s-a înscris pe lista cumpărătorilor cu vehicule de 2,99 milioane lei.

În paralel, instituţiile publice şi companiile cu capital de stat au achiziţionat echipamente de comunicaţii, laptopuri, servere, instalaţii de aer condiţionat, piese de mobilier, imprimante laser, telefoane mobile, apă minerală şi consumabile de birou în sumă totală echivalentă cu 110 milioane euro.

Pe lista cu astfel de achiziţii sunt înscrise, printre altele:

  • Poşta Română (imprimante color de 3,2 milioane lei, mobilier de 14.450 lei şi apă minerală de 849.195 lei),

  • Ministerul Apărării (sisteme radiodifuziune, servere, radiotelefoane, camere digitale şi echipamente de securitate de 29,2 milioane lei, la care se adaugă mobilier, televizoare color, frigidere, uscătoare de mâini şi aspiratoare de 665.551 lei),

  • Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat-ISCIR (100 de laptopuri şi licenţe de 504.200 lei),

  • Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (40 de laptopuri, 24 telefoane mobile, servere, telefoane cu fax, videoproiectoare şi imprimante laser color de 480.580 lei din bani europeni),

  • CFR Călători (imprimante de 225.600 euro şi instalaţii climatizare, apă minerală, rechizite birou, hârtie xerox, radiotelefoane, îmbrăcăminte, săpun de aproape un milion lei),

  • Serviciul de Informaţii Externe (laxative şi alte medicamente de 87.278 lei),

  • Metrorex (sisteme informatice şi apă minerală cu 430.179 lei),

  • Romatsa (computere, echipamente comunicaţii, sistem aterizare şi staţii radio de două milioane euro, precum şi instalaţii climatizare, rutere reţea, staţii radio, alte echipamente de telecomunicaţii de 34,4 milioane lei),

  • Institutul Naţional de Statistică (echipamente IT, computere personale, servere de 4 milioane lei),

  • Autoritatea Naţională a Vămilor (computere şi servere de aproape un milion lei),

  • Ministerul Justiţiei (mobilier pentru birourile judecătorilor şi săli de judecată tot de aproape un milion lei),

  • Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (echipament videoconferinţă de 1,3 milioane lei).

Mobilier în valoare totală de aproape 400.000 lei a cumpărat şi Inspectoratul de Poliţie Cluj, pentru dotarea unui complex de pregătire şi cazare aparţinând unei secţii de poliţie din Cluj-Napoca. În prealabil, bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost suplimentat de Guvern cu 2,7 milioane lei, pentru finalizarea construcţiei.

La rândul său, Romgaz a cumpărat pachete software şi sisteme informatice de 628.960 dolari de la sucursala din Bucureşti a unei firme din Ciudad de Panama, precum şi servere şi alte pachete software de 7,9 milioane lei, în timp ce Romsilva a cumpărat şosete cu 29.162 lei, atât pentru personalul silvic de teren, dar şi de birou.

Romgaz a semnat şi un contract în valoare de 1,8 milioane lei pentru servicii de fotocopiere.

Ministerul Apărării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratul General de Jandarmerie, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, SN Radiocomunicaţii, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Electrocentrale Bucureşti, au semnat cu diverşi operatori contracte şi pentru furnizarea de servicii de telefonie publică şi mobilă, transmisie date şi SMS, în valoare totală echivalentă de aproape 6,5 milioane euro.

La aceastea se adaugă cheltuieli cumulate de câteva milioane lei considerate de maximă necesitate şi bugetate de către unele primării, precum consolidarea şi restaurarea monumentului Matei Corvin (Cluj-Napoca, un milion lei), achiziţia monumentului "Asta-i muzica ce-mi place" cu amenajarea soclului (aproape 100.000 lei), instalaţii de irigare automatizată în parc (2,2 milioane lei) şi fântâni arteziene (75.000 lei, toate la Craiova), lumânări (Administraţia Domeniului Public Ploieşti, 150.000 lei).

În aprilie 2009, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru limitarea cheltuielilor publice, Guvernul a interzis autorităţilor şi instituţiilor publice să mai achiziţioneze, preia în leasing ori închirieze autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

Au fost acceptate excepţii doar pentru structurile nou-înfiinţate, proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile şi de cofinanţare, precum şi pentru obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune ulterioară.

Interdicţia a fost menţinută şi în 2010 şi prelungită pentru 2011, dar datele centralizate pe primele patru luni ale anului 2010, calculate de MEDIAFAX, au indicat că instituţiile guvernamentale şi companii de stat au cumpărat, în acest interval, maşini, laptopuri şi telefoane mobile de peste 100 milioane euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 milioane euro, valoarea cumulată fiind apropiată de cea consemnată pe parcursul întregului an 2009.

La acel moment, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să sisteze în companiile subordonate orice licitaţie pentru achiziţionarea de maşini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de strictă necesitate, arătând că acestea pot fi amânate "pentru vremuri mai bune".

El a anunţat totodată că Guvernul ia în calcul înfiinţarea unui "punct de comandă" care să avizeze achiziţiile de produse de birotică pentru toate ministerele, prin intermediul unui sistem în care consumabile ca pixuri şi hârtii să fie cumpărate de la acelaşi furnizor şi la un preţ comun.

Această intenţie a fost avansată încă din luna mai sub forma unui proiect de hotărâre care prevede că achiziţiile de autoturisme, computere, mobilier, combustibil auto, dar şi de servicii informatice, de curăţenie, de asigurare şi transport aerian efectuate de către instituţiile publice centrale vor fi derulate în sistem centralizat, prin intermediul unei unităţi subordonate Ministerului Finanţelor.

Până la această dată, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat de Guvern.

Un document oficial prezentat la sfârşitul anului trecut de MEDIAFAX relevă că 36 de ministere, agenţii guvernamentale şi alte instituţii publice refuză să achite pentru spaţiile din proprietatea privată a statului pe care le ocupă impozitele şi taxele locale aferente, cuprinse între 554 şi 60.000 lei lunar, invocând lipsa banilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici