Cehia intră pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat. România încă aşteaptă toamna

  • Cehia intră pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat şi are planurile făcute pentru banii din Fondul de Modernizare.
  • Lista statelor care au Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobat a ajuns la 18, arată datele publicate de Comisia Europeană, citate de ZF.
  • PNRR-ul României ar urma să fie aprobat în septembrie.
588 afișări
Imaginea articolului Cehia intră pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat. România încă aşteaptă toamna

Cehia intră pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat. România încă aşteaptă toamna

În total, Cehia va primi 7 miliarde de euro pentru proiectele sale destinate redresării economice după pandemia de COVID-19, 42% din această sumă fiind destinate investiţiilor cu impact direct asupra protecţiei mediului.

Astfel, pe zona de eficienţă energetică, Cehia va primi 1,6 miliarde de euro, 480 de milioane de euro vor merge pentru proiecte de energie regenerabilă, 1,1 mi­liarde de euro vor ajuta la dezvoltarea mobilităţii suste­nabile, în timp ce 141 de milioane de euro vor merge către dezvoltarea economiei circulare. Educaţia sau digitalizarea economiei vor fi şi ele finanţate.

România încă aşteaptă toamna

Vicepremierul Dan Barna a declarat, în urmă cu două săptămâni, că PNRR-ul României va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară, pentru proiectele aflate în desfăşurare.

De asemenea, premierul Florin Cîţu a precizat că PNRR va fi aprobat în toamnă, în luna septembrie.

„Avem un guvern nou, o coaliţie care a început discuţia pe PNRR mai târziu decât celelalte ţări. Noi aveam un PNRR; în coaliţie s-a decis să fie puţin schimbat (...) Ceea ce pot să vă spun este că va fi probat în toamnă, în septembrie (...). În august la Comisia Europeană nu prea se lucrează şi atunci nu are cum să fie aprobat.”, a afirmat şeful Executivului.

Toate cele 27 de state membrie UE ar urma să primească finanţare de la Mecanismul european de relansare, o schemă de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi.

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, printre care condiţia ca cel puţin 37% din fonduri să fie direcţionate către obiective verzi, iar 20% pentru a pregăti economia pentru epoca digitală.

Guvernele vor primi doar 13% din parte lor de bani, în avans, iar ulterior tranşele vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii asumate.

CITEŞTE ŞI: Florin Cîţu contrazice presa germană, după criticile aduse PNRR-ului României: În proporţie de 95% este negociat cu UE


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici