CESifo: Măsurile anticriză din România, printre cele mai ineficiente din lume

Măsurile anticriză adoptate în România sunt printre cele mai ineficiente din Europa şi din lume, ca amploare şi structură, iar criza economică determină companiile româneşti să reducă eforturile de combatere a corupţiei, potrivit unui studiu al CESifo.

227 afișări
Imaginea articolului CESifo: Măsurile anticriză din România, printre cele mai ineficiente din lume

CESifo: Măsurile anticriză din România, printre cele mai ineficiente din lume (Imagine: Mediafax Foto)

Pe o scară de la 1 la 9, măsurile de combatere a crizei financiare şi economice adoptate în România au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat în urma centralizării opiniilor a 12 economişti din România intervievaţi de CESifo.

Singura ţară din Europa cu o clasare mai slabă este Letonia, cu nota 1, iar la nivel mondial doar Bolivia, Guatemala şi Venezuela au obţinut evaluări inferioare, scorul acestor state fiind tot 1.

Norvegia a obţinut cea mai ridicată notă, 7,4, niciun stat din lume nereuşind să depăşească acest nivel şi să se apropie de scorul maxim.

Celelalte ţări ale căror măsuri anticriză au depăşit nota 7 sunt China, Australia şi Danemarca.

Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, au primit nota 5 de la economiştii intervievaţi de CESifo pentru programele anticriză introduse.

Nota 1 reprezintă măsuri insuficiente ca amploare şi structură pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indică măsuri "mai mult sau mai puţin suficiente", iar nota 9 reprezintă iniţiative absolut suficiente, precizează CESifo, un grup de cercetare patronat de Centrul pentru Studii Economice al Universităţii din Munchen şi Institutul de Cercetare Economică Ifo, din Germania.

Climatul economic a rămas nefavorabil în Europa Centrală şi de Est şi şi-a accentuat declinul "sub nivelurile satisfăcătoare", se spune în analiză.

"Aşteptările economice pentru următoarele şase luni (pentru ţările din regiune - n.r.) s-au îmbunătăţit datorită ameliorării situaţiei mondiale, însă se menţin în zona negativă", se arată în studiul bazat pe concluziile sondajului "CESifo World Economic Survey" pentru trimestrul al treilea din acest an, realizat în luna august.

Sondarea economiştilor a fost realizată de Ifo şi de Camera Internaţională de Comerţ din Paris.

Pe de altă parte, analiza CESifo arată că România se numără printre statele cu cele mai puţine restricţii de ordin juridic şi administrativ pentru companiile străine, dar factorul de instabilitate politică poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste graniţă.

În plus, circa jumătate dintre economiştii intervievaţi consideră că firmele şi companiile din România ar putea să reducă măsurile de combatere a corupţiei ca urmare a crizei financiare şi economice, situaţie întâlnită şi în Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru şi Paraguay.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici