CFR Călători a cumpărat o locomotivă care circulă cu 200 km/h

CFR Călători a cumpărat de la firma Softronic din Craiova o locomotivă electrică care poate circula cu viteza de 200 de kilometri pe oră, pentru 9,39 milioane de lei, fără TVA, se arată într-un anunţ al companiei feroviare de stat.

660 afișări
Imaginea articolului CFR Călători a cumpărat o locomotivă care circulă cu 200 km/h

Locomotiva Phoenix, produsă de Softronic (Imagine din arhivă; Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Locomotiva face parte dintr-un acord cadru de 28,18 milioane de lei, care presupune achiziţia a trei astfel de locomotive într-un interval de doi ani. Acordul este finanţat de la bugetul de stat.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, CFR Infrastructură trebuie să asigure o viteză minimă de 160 de km/oră pentru trenurile de călători şi de 120 km/oră pentru cele care transportă marfă pe Coridoarele Pan-Europene IV şi IX.

Cele mai recente date ale companiei feroviare arată că la peste 5.000 de kilometri (38% din total) de reţea feroviară termenul limită la care trebuiau făcute reparaţii capitale a fost depăşit, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi aproape 11.000 de poduri şi podeţe (61% din total) şi aproximativ 90% din instalaţiile fixe de tracţiune şi de centralizare electrodinamică, fapt care a determinat existenţa unui număr foarte mare de restricţii de viteză (peste 300 de zone - n.r.), precum şi un număr mare de defectări ale elementelor infrastructurii.

În prezent, singură linie unde se poate circula cu o viteză de 200 km/h este la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei, care aparţine Autorităţii Feroviare Române.

Softronic, înfiinţată în 1991 la Craiova, este specializată în repararea locomotivelor şi comercializează, printre altele, echipamente electrice de înaltă tensiune şi de măsurare a energiei.

Firma este deţinută de patru persoane fizice şi a realizat în 2008 afaceri de 42,97 milioane de lei, în creştere cu 12%, faţă de anul precedent, când a raportat o cifră de afaceri de 48,84 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici