China îşi reafirmă încrederea în euro şi în economia europeană

China şi-a reafirmat marţi încrederea în moneda euro şi în economia europeană, după ce Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de credit al Italiei.

206 afișări
Imaginea articolului China îşi reafirmă încrederea în euro şi în economia europeană

China îşi reafirmă încrederea în euro şi în economia europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe Hong Lei a declarat, într-o conferinţă de presă, că China va continua să considere Europa drept o importantă piaţă de investiţii.

"China a avut întotdeauna încredere în economia europeană şi în zona euro şi a sprijinit măsurile luate de FMI şi de ţările zonei euro. Considerăm că Europa are capacitatea şi înţelepciunea să depăşească dificultăţile actuale, să lase criza în urmă, şi sperăm de asemenea că Europa va asigura siguranţa investiţiilor chineze de acolo", a arătat el, reiterând poziţia oficială a guvernului de la Beijing.

De la declanşarea crizei datoriilor de stat în 2010, China a arătat de mai multe ori că are încredere în zona euro şi a promis că va cumpăra obligaţiunile emise de unele state europene cu probleme.

Interesul Chinei în rezolvarea problemelor din zona euro este evident: din rezervele valutare de 2.850 miliarde de dolari ale ţării, se estimează că circa un sfert sunt în euro.

Standard & Poor's a redus marţi ratingul de credit al Italiei cu o treaptă, la "A", cu perspectivă negativă, acuzând creşterea economică tot mai slabă şi divergenţele din guvern, care împiedică adoptarea măsurilor necesare pentru stimularea economiei şi reducerea datoriei de stat.

Totodată, surse bancare au declarat pentru Reuters că Bank of China, una dintre cele mai mari bănci comerciale de stat din China, a suspendat anumite tipuri de tranzacţii financiare cu mai multe bănci europene, din cauza temerilor legate de criza datoriilor de stat.

Brazilia a propus luni seară ca marile economii emergente, inclusiv China, să ofere sprijin financiar statelor din zona euro, prin intermediul Fondului Monetar Internaţional sau prin achiziţii de obligaţiuni de stat.

Hong nu a comentat direct dacă Beijingul va accepta propunerea Braziliei, însă a arătat că China va coopera cu celelalte state emergente din grupul BRICS, adică Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud, pentru a promova echilibrul economic mondial şi creşterea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici