Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în aprilie cu 18% faţă de martie 2023

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe piaţa internă şi piaţa externă, au scăzut în aprilie cu 18% faţă de martie 2023 şi cu 0,7% faţă de aprilie 2022, arată datele publicate joi de INS.

75 afișări
Imaginea articolului Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în aprilie cu 18% faţă de martie 2023

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în aprilie cu 18% faţă de martie 2023

Rata anuală de creştere s-a redus puternic în aprilie, după ce comenzile au crescut cu 8,1% în martie 2023 faţă de martie 2022 şi cu 8% în februarie faţă de luna similară de anul trecut.

În primele patru luni din acest an, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 5,1%, pe fondul creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+13,7%) şi în industria bunurilor de capital (+10,5%).

În schimb, în perioada ianuarie-aprilie, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a fost marcată de scăderea comenzilor (-4,9%), la fel ca şi industria bunurilor intermediare (-3,6%).

În luna aprilie, faţă de martie, cea mai mare scădere a fsot înregistrată în industria bunurilor intermediare (-25,2%), urmată de industria bunurilor de uz curent (-15,6%), industria bunurilor de capital (-14,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,8%).

Faţă de aprilie 2022, în acest an comenzile din industria prelucrătoare au fost pe minus, cu 0,7%, ca urmare a reducerii puternice din industria bunurilor intermediare (-10,5%).

În schimb, restul ramurilor industriei prelucrătoare au fost pe plus: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,9%), industria bunurilor de uz curent (+6,1%) şi în industria bunurilor de capital (+3,3%).

Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
comenzi,
industrie,
ins

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici