Comisia Europeană analizează dacă Apple foloseşte tactici neloiale pe piaţa smartphone-urilor din Europa

Comisia Europeană (CE) investighează dacă Apple încearcă să scoată producători rivali de smartphone-uri de pe piaţa din Europa folosind tactici de vânzări anticoncurenţiale şi restricţii tehnice în privinţa iPhone, potrivit Financial Times (FT).

148 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană analizează dacă Apple foloseşte tactici neloiale pe piaţa smartphone-urilor din Europa

Comisia Europeană analizează dacă Apple foloseşte tactici neloiale pe piaţa smartphone-urilor din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apple se confruntă cu presiune în creştere din partea autorităţilor, după ce săptămâna trecută senatorii americani l-au audiat pe directorul general, Tim Cook, privind practicile companiei de a-şi reduce taxele folosind paradisuri fiscale.

Potrivit unor chestionare transmise săptămâna trecută de CE mai multor operatori de telefonie mobilă din UE şi văzute de FT, ancheta se concentrează pe termeni de distribuţie care ar putea favoriza Apple prin prevederea că niciun rival nu poate obţine condiţii mai bune de vânzare.

Investigaţia a fost declanşată în urma plângerilor unor operatori de telefonie mobilă şi se află încă într-o fază preliminară. Înainte de deschiderea unei anchete formale de abuz, Comisia trebuie să ajungă la concluzia că Apple are o poziţie dominantă pe piaţa smartphone din UE. Succesul Samsung în ultimii ani pe piaţa smartphone ar putea face, însă, dificilă o astfel de concluzie.

Apple afirmă că toate contractele companiei respectă legile UE.

Chestionarul de nouă pagini transmis operatorilor telecom vizează în principal tacticile de vânzări, inclusiv dacă Apple impune achiziţia unui număr minim de iPhone-uri, restricţii în privinţa bugetelor de marketing şi clauze care stipulează ca Apple să nu primească niciodată termeni de vânzare mai slabi decât alţi producători.

De asemenea, companiile telecom au fost chestionate dacă Apple impune restricţii tehnice şi contractuale pentru iPhone 5 în urma cărora smartphone-ul nu poate fi folosit pe reţelele 4G din Europa.

Ancheta Comisiei vine într-o perioadă în care piaţa smartphone din Europa s-a deschis semnificativ, iPhone-ul Apple fiind puternic concurat de Samsung şi, într-o măsură mai redusă, de Nokia şi BlackBerry.

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să răspundă întrebărilor CE până la 17 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici