Comisia Europeană întreabă România de ce nu a transpus directiva privind conturile de plăţi. Toţi rezidenţii legali din UE au dreptul de a deţine un cont de plăţi de bază, la un tarif rezonabil, indiferent de reşedinţă

Comisia Europeană a solicitat miercuri României şi Belgiei să trimită detalii cu privire la modul în care Directiva privind conturile de plăţi (2014/92/UE) este transpusă în legislaţia lor naţională, obligaţie care trebuia îndeplinită până la 18 septembrie 2016.

307 afișări

Directiva conferă tuturor rezidenţilor legali din UE dreptul de a deţine un cont de plăţi de bază, la un tarif rezonabil, indiferent de locul de reşedinţă. De asemenea, ea îmbunătăţeşte transparenţa comisioanelor aferente conturilor de plăţi şi facilitează comparaţia şi schimbarea unor astfel de conturi.

Solicitarea Comisiei Europene ia forma unor avize motivate. Dacă cele două state membre nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile respective pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE.

Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna iunie, grupate pe domenii de politică, includ 12 scrisori de notificare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, 25 de avize motivate şi o trimitere în faţa Curţii de Justiţie. Comisia a închis, de asemenea, 101 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici