Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX: ABDLR - Până în 2015 dorim ca unul din 10 cetăţeni să aibă un contract de economisire-creditare - VIDEO

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) doreşte ca rata de penetrare a sistemului de economisire-creditare cu opt puncte procentuale până în 2015, la 10%, în condiţiile în care România se află pe ultimul loc din Europa la acest capitol.

429 afișări

Sistemul de economisire-creditare are în România o rată de penetrare de 2%, în timp ce în Ungaria rata este de 13%, în Croaţia de 22%, iar în Slovacia de 22%. Cea mai mare rată se înregistrează în Austria (65%), urmată de Cehia (54%) şi Germania (37%).

"România este ultima pe harta Europei în ceea ce priveşte sistemul de economisire-creditare, cu o rată de penetrare de 2%. Pe termen mediu, Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ îşi propune să crească rata până la 10%. Asta înseamnă că până în 2015 unul din zece cetăţeni să aibă un contract de economisire-creditare", a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte din ABDLR, la conferinţa "Romania Construct Forum", organizată de MEDIAFAX.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eugen Curteanu a spus că topul prezentat de Aurelia Cionga nu a luat în calcul faptul că sistemul a fost introdus în România în 2004, în timp ce alte state funcţionează de 80 de ani.

"În România gradul de penetrare este de 2%, dar este în creştere. Ţările amintite au o experienţă de 80 de ani, iar noi nici cei şapte ani de acasa nu-i avem în privinţa sistemului. E important că România se află pe harta sistemului, care tradiţional aparţine ţărilor nordice. În schimb, Spania şi Italia nu se află pe hartă", a afirmat Curteanu.

Produsele de economisire-creditare presupun combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. Clienţii trebuie să economisească o perioadă de timp, după care pot obţine credite.

Creditele obţinute pot fi folosite doar pentru îmbunătăţirea domeniului locativ - renovare, modernizare, extindere, contrucţie sau cumpărare de locuinţe.

Statul acordă anual o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii celor două bănci care activează pe segmentul de economire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, în limita a 250 de euro.

ABDLR a fost înfiinţată în 2007 de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi HVB Banca pentru Locuinţe, care au fuzionat un an mai târziu. În prezent, asociaţia este constituită din Raiffeisen BPL şi BCR Banca pentru Locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici