CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Am finalizat investigaţia NetCity şi recomandăm aplicarea normelor tehnice

Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii NetCity a Capitalei, constatând că normele tehnice aferente nu au fost emise, şi recomandă completarea cadrului legislativ, dar şi reglementarea preţurilor, a declarat joi preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

236 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Am finalizat investigaţia NetCity şi recomandăm aplicarea normelor tehnice

CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Am finalizat investigaţia NetCity şi recomandăm aplicarea normelor tehnice (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Am finalizat investigaţia pentru NetCity, raportul va fi făcut public. Concluzia noastră este că există un cadru de reglementare, dar este imperfect şi în cazul Bucureştiului arată că nu funcţionează. Prin normele de aplicare a legii să reuşim să facem să fie într-adevăr aplicabilă", a afirmat Chiriţoiu la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a arătat că se aşteaptă la multe reacţii şi comentarii pe marginea raportului.

"Poziţia noastră a fost şi rămâne - nu contestăm utilitatea proiectului, ajută concurenţa faptul că vom ajunge să avem o infrastructură comună deschisă diferiţilor operatori şi în felul acesta spargem monopolurile regionale care existau", a adăugat preşedintele CC.

El a menţionat că în prezent există un blocaj între agenţia de reglementare ANCOM, Primăria Capitalei şi Netcity şi trebuie lămurite aspectele legislative prin norme clare.

"Este foarte bine că este un operator gen NetCity, dar având poziţia pe care o are pe piaţă tarifele lui trebuie să fie reglementate", a punctat Chiriţoiu.

Conform legislaţiei, autorizarea lucrărilor de infrastructură a reţelelor publice de comunicaţii electronice, inclusiv emiterea avizului coordonator pentru astfel de lucrări, se va face pe baza normelor tehnice specifice.

În urma analizei privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii Netcity a municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei a constatat că aceste norme tehnice specificate în Legea privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii nu au fost încă emise de ministerele indicate - Ministerul Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, deşi termenul a fost 1 februarie 2013, se arată într-un comunicat al Concurenţei.

De asemenea, studiul autorităţii a arătat că reţeaua Netcity reprezintă o îmbinare a unor elemente de infrastructură care asigură un produs complex unic în zonele din Bucureşti în care este prezentă. Organizarea pe trei niveluri (transport, distribuţie şi acces la consumatorul final) evidenţiază această caracteristică a infrastructurii subterane Netcity.

Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa PMB pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

Procesul de realizare a reţelei Netcity se află încă în desfăşurare, urmând încă două etape din cele trei ale proiectului, în prezent fiind în lucru studiul de fezabilitate pentru etapa a doua.

Prima etapă a vizat inelul central al Capitalei şi reţeaua magistrală, etapa a doua se referă la reţeaua de distribuţie şi branşamente în tot Bucureştiul, iar ultima etapă va consta în realizarea "Reţelei Netcity" pe întreaga zonă metropolitană din zona de competenţă locală a Primăriei Capitalei.

"Din punct de vedere al clienţilor, analiza Consiliului Concurenţei confirmă faptul că nu există alternativă pentru canalizaţia subterană suport în zona în care Netcity este prezentă. Conform actelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti, clienţii au fost nevoiţi să migreze în reţeaua Netcity, varianta de a-şi construi propria infrastructură subterană nefiind viabilă din cauza costurilor ridicate şi a procesului de durată pentru obţinerea autorizaţiei de construire", se mai spune în comunicat.

Concurenţa precizează că ultimele documente transmise de Netcity, la sfârşitul anului trecut, conţin informaţii şi date care le contrazic pe cele primite de la companiile chestionate în cadrul investigaţiei, astfel că o concluzie clară privind poziţia Netcity va rezulta în urma consultării publice şi/sau continuării investigaţiei cu noi chestionare către toate companiile menţionate de Netcity, inclusiv către aceasta din urmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici