CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Hidegcuti: Doar trei bănci vor mai putea finanţa IMM-urile dacă se aplică reglementările Basel III

Aplicarea reglementărilor Basel III privind capitalul băncilor va da posibilitatea doar ca trei bănci din România să mai finanţeze IMM-urile, situaţie care face necesară adaptarea acordului în funcţie de economia fiecărei ţări, a declarat Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului de Contragarantare.

348 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Hidegcuti: Doar trei bănci vor mai putea finanţa IMM-urile dacă se aplică reglementările Basel III

Ioan Hidegcuti (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Dacă se iau în calcul toate reglementările Basel III privind adecvarea capitalului băncilor, doar trei bănci din România vor mai putea credite pentru IMM-uri. De aceea, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor bat des drumul la Bruxelles pentru negocieri în ceea ce priveşte normativele de aplicare a Basel III pentru a face reglementările mai nuanţate. Se negociază perioada de implementare să fie adaptată la starea economiei ţării respective. Nu se pot modifica reglementările, ce s-a decis rămâne în cuie, dar prin norme se mai pot nuanţa reglementările", a spus vineri Hidegcuti, la conferinţa Mediafax Talks About SMEs.

El a amintit că din 40.000 de firme mici şi mijlocii funcţionale circa 16.000 au accesat credite bancare, restul fiind finanţate din surse proprii.

Noile reguli privind adecvarea capitalului băncilor, prevăzute în acordul Basel III, vor fi implementate treptat la nivel internaţional începând de anul viitor.

Modificările presupun cerinţe minime mai stricte privind adecvarea capitalului de rezervă la activele ponderate la risc, scopul noilor reguli fiind o mai bună pregătire a sectorului bancar la noi şocuri, precum criza financiară mondială din 2008-2009.

Implementarea Basel III va impune băncilor să constituie rezerve de capital comun de 4,5% din activele ponderate la risc (faţă de 2% sub incidenţa Basel II) şi o rată a rezervelor de capital de rang întâi de 6% (de la 4%). În plus, noile reguli presupun constituirea unei rezerve obligatorii de conservare de 2,5%.

Totodată, băncile ar putea fi obligate să constituie rezerve suplimentare de capital de 2,5% în perioade de creştere susţinută a creditării, la discreţia autorităţilor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici