Constantin: Situaţii suspecte descoperite în cinci sau şase judeţe, după cazul de la APIA Suceava

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, că după cazul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole de la APIA Suceava Corpul de Control a verificat 25 de judeţe, găsind “situaţii suspecte” în cinci sau şase dintre acestea, care au fost trimise spre analiză la DNA.

269 afișări
Imaginea articolului Constantin: Situaţii suspecte descoperite în cinci sau şase judeţe, după cazul de la APIA Suceava

Constantin: Situaţii suspecte descoperite în cinci sau şase judeţe, după cazul de la APIA Suceava (Imagine: Shutterstock)

Daniel Constantin a spus, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că în acestă perioadă Corpul de Control al ministerului face o analiză în fiecare judeţ, fiind verificate deja 25 de judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ca urmare a acţiunii pe care DNA a avut-o la Suceava, în urmă cu peste o lună, Corpul de control a început o analiză în fiecare judeţ. Până în momentul de faţă cred că 25 de judeţe au fost analizate şi cred că sunt cinci sau şase judeţe, sper să nu greşesc, care au fost transmise, în care au fost găsite situaţii suspecte. Au fost transmise spre analiză la DNA. Şi vom vedea. Unul din judeţele în care a fost suspiciune este Alba”, a spus Constantin.

Ministrul a adăugat că suspiciunile vizează plăţile care s-au făcut pe cap de animal.

"Plăţile le-a făcut APIA, dar e vorba de modalitatea în care s-a constatat numărul de animale. Aici sigur că lucrurile sunt un pic mai complexe, înregistrarea se face în colaborare cu medicii veterinar concesionat, deci, lucrurile sunt ceva mai complexe. Vreau să-i asigur pe toţi crescătorii de animale că suntem exrem de vigilenţi ca plăţile destinate crescătorilor de animale să ajungă la destinaţie”, a afirmat Daniel Constantin.

Întrebat cât de grave sunt neregulile descoperite în cele şase judeţe, Daniel Constantin a spus că nu doreşte să ofere mai multe detalii, precizând doar că în Alba sunt doar două cazuri, două plăţi care sunt investigate, şi nu sunt situaţii majore, aşa cum s-a înregistrat la Suceava.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Dorel Gheorghe Benu, directorul APIA Suceava Eugen Mogoş, directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu şi alte cinci persoane sunt cercetaţi într-un dosar de acordări ilegale de subvenţii agricole în judeţul Suceava.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieşit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici