Creditele noi pentru firme au depăşit 5 miliarde de lei în martie 2022. S-a atins maximul din ultimii 15 ani

Luna martie din acest an a adus o accentuare a revigorării creditării corporate, cu toate că dobânzile la lei au intrat pe un trend ascendent.

141 afișări
Imaginea articolului Creditele noi pentru firme au depăşit 5 miliarde de lei în martie 2022. S-a atins maximul din ultimii 15 ani

Băncile de pe piaţa românească au acordat companiilor în martie credite noi în lei de 5,2 mld. lei, în creştere cu 549 mil. lei, respectiv cu 12% faţă de nivelul din martie 2021.

Acesta reprezintă cel mai mare volum anual al creditelor corporate noi în lei din ultimii 15 ani. Un volum mare al creditelor corporate în lei, de 4,7 mld. lei, a mai fost în decembrie 2020. Creditele corporate în euro au ajuns în martie la 533,6 mil. euro, echivalentul a 2,6 mld. lei, maximul lunar din ultimul deceniu, după ce în primele două luni din 2022 au depăşit 1,1 mld. lei. Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a crescut în martie la 6%, iar la euro a coborât la 2,47%.

Programul guvernamental IMM Invest, prin care statul român, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a garantat începând din a doua parte a anului 2020 un procent important din valoarea creditelor acordate pentru finanţarea IMM-urilor, a accelerat creditarea companiilor.

Cumulat în primul trimestru (T1) din 2022, volumul creditelor noi corporate, în lei şi euro, a fost de 15,4 mld. lei, mai mare cu circa 2,3 mld. lei, respectiv cu 18% în raport cu nivelul din T1/2021. Doar pe palierul creditelor în lei, în T1/2022 volumul creditelor corporate în lei a trecut de 10,3 mld. lei, cu 20% peste T1/2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici