Croitoru: Guvernul trebuia să taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009

Guvernul trebuia să ia măsuri de reducere a cheltuielilor şi limitare a deficitului bugetar încă de la 1 ianuarie 2009, iar lipsa acestor acţiuni a forţat Executivul să decidă acum tăierea cu 25% a salariilor, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

17 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Guvernul trebuia să taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009

Croitoru: Guvernul trebuia să taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009 (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"A trecut un an şi cinci luni în care nu s-a facut nimic", a spus Croitoru, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată a deficitului bugetar.

Iniţial, FMI a cerut României reducerea deficitului bugetar în 2009 uşor sub nivelul din 2008, la 4,6% din PIB, dar în luna august a anului trecut a acceptat majorarea ţintei la 7,3% din PIB, în contextul anticipărilor unei contracţii economice mai mari decât estimările iniţiale, de circa 8%.

Şi în acest an Guvernul şi FMI au stabilit iniţial diminuarea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, dar autorităţile au cerut instituţiei financiare internaţionale o nouă creştere din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiei.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici