Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar

Aparatul bugetar este supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 - 200.000 de angajaţi cum se vorbeşte în prezent, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.

55 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar

Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Croitoru le-a spus studenţilor că, în ciuda unor estimări potrivit cărora în sectorul bugetar ar fi angajaţi 100.000-200.000 de oameni a căror productivitate a muncii este foarte redusă, situaţia reală se referă la 500.000 de oameni care "nu au ce să facă în sectorul bugetar".

El răspuns întrebărilor privind reluarea creşterii economice, arătând că România nu are resurse pentru a ieşi singură din criză, iar revenirea va depinde de reivgorarea pieţelor externe şi de credibilitatea oferită de politicile interne pentru a atrage investitorii străini.

Croitoru spune că, în acest caz, mediului politic nu-i rămâne decât să creeze condiţiile propice pentru investitorii străini şi români, singurii care pot readuce economia pe creştere.

Consilierul guvernatorului BNR crede că principala preocupare a Guvernului trebuie s-o reprezinte "curăţarea bugetului", care în momentul de faţă este plin de "foarte multe mizerii".

Din datele prezentate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI reiese că Executivul s-a angajat să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.

"Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei şi vom stabili o limită de 1,29 milioane total angajaţi în sectorul public la începutul anului 2011. Pentru a încuraja disciplina bugetară, ierarhizarea după activităţi a proiectelor şi sporirea eficienţei, Ministerul Finanţelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, în procesul de elaborare a strategiei fiscale", se arată în scrisoarea suplimentară convenită de autorităţile române şi misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât în decembrie 2008.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici