FMI: Numărul angajaţilor din sectorul public ar trebui să scadă cu 250.000

Personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu cu 250.000 de salariaţi, cam cu cât a fost suplimentat în perioada 2006-2008, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

55 afișări
Imaginea articolului FMI: Numărul angajaţilor din sectorul public ar trebui să scadă cu 250.000

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În ultimii trei ani, mai precis între 2006 şi 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajaţi. Pe termen mediu trebuie să revenim aici (să ne întoarcem la nivelul din 2006 - n.r.). Nu e nevoie să se facă într-un singur an, reducerea poate fi făcută pe o perioadă de mai mulţi ani", a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că în scrisoarea de intenţie nu este specificat numărul de salariaţi care trebuie disponibilizaţi în acest an, dar această reducere este implicită, întrucât va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor.

"Va trebui să fie disponibilizări până la începutul anului viitor", a concluzionat Franks.

Numărul de posturi ocupate din sectorul public a scăzut cu 36.404 în perioada decembrie 2008-februarie 2010, respectiv o reducere de la 1.398.867 la 1.362.463 posturi efectiv ocupate, potrivit declaraţiilor secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici