Video Croitoru: Misiunea trimisă de FMI, o şansă în plus pentru evitarea unui derapaj

Anunţul FMI privind trimiterea în România a unei misiuni de evaluare reprezintă o şansă în plus pentru evitarea unui derapaj în România, în condiţiile în care orice amânare de finanţare a bugetului în următoarele luni poate deteriora finanţele ţării, a declarat Lucian Croitoru.

20 afișări

"Au mai rămas două luni şi o săptămână până la sfârşitul anului. Vreau să vă spun că starea financiară a ţării este sub control, iar comunicatul de joi seara al FMI prin care ne anunţă că o misiune de examinare va veni în România înainte de sfârşitul lunii înseamnă încă o şansă sau o şansă în plus pentru a evita un derapaj în România. În plan financiar, îndeosebi în ceea ce priveşte finanţarea bugetului în următoarele luni, nu este loc pentru nicio amânare, pentru nicio ezitare şi, cu atât mai puţin, pentru erori care ar putea duce la deteriorarea finanţelor ţării", a spus Croitoru.

El a atenţionat că o astfel de deteriorare ar avea consecinţe în lanţ pentru finanţarea statului, cu efecte asupra gospodăriilor şi companiilor şi a susţinut că implicarea directă a unui prim-ministru nu este necesară numai pentru elaborarea bugetului pentru 2010, dar şi pentru negocierile dificile care vor începe cu UE, FMI, bănci, alte instituţii financiare internaţionale şi care impun o strânsă colaborare cu Banca Naţională a României.

"Nu uitaţi că de acolo provin (de la BNR-n.r.). Este un fel de mit în România că eventuale derapaje în politica fiscală pot fi suplinite cu succes de Banca Naţională a României. Deşi aparent este aşa sau a fost aşa de multe ori, costurile pentru astfel de lucruri sunt mari, deci conclucrarea este absolut esenţială. Vreau să îi asigur pe toţi că voi fi un premier care va face toate eforturile posibile pentru a veni cu soluţii la problemele actuale", a adăugat Croitoru.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, joi, că o misiune a instituţiei financiare internaţională se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului.

Totuşi, şeful misiunii instituţii financiare internaţionale în România, Jeffrey Franks, a menţionat că este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie a FMI care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern.

A doua evaluare a acordului era iniţial programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici