Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor

Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor, în ciuda faptului că salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani.

316 afișări
Imaginea articolului Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor

Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor

Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times în rândul economiştilor, economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor, în ciuda faptului că salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani, anunţă Ziarul Financiar.

Aproape două treimi dintre cei 48 de economişti intervievaţi de FT au declarat că sunt de părere că blocul monedei unice se află deja în recesiune - definită de obicei ca două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut faţă de trimestrul anterior.

„Nu am descrie această situaţie ca fiind o recesiune în toată regula; în schimb, am caracteriza-o în continuare ca fiind o stagnare", a declarat Paul Hollingsworth, economist şef european la BNP Paribas. "Mai mult, continuăm să vedem o redresare treptată în 2024, mai degrabă decât o deteriorare suplimentară".

Majoritatea respondenţilor au prognozat că actuala contracţie va fi superficială şi de scurtă durată, cu o revenire a creşterii uşor pozitive în primul trimestru din 2024. Cu toate acestea, ei se aşteaptă ca anul viitor să aducă doar o creştere slabă şi au avertizat că ratele ridicate ale dobânzilor, potenţialele turbulenţe de pe piaţa energiei şi instabilitatea geopolitică ar putea provoca încă o încetinire mai profundă.

În medie, economiştii chestionaţi de FT au estimat că economia zonei euro va creşte cu puţin peste 0,6% anul viitor. Majoritatea au fost mai pesimişti decât Banca Centrală Europeană şi FMI, care au prognozat că economia blocului va creşte cu 0,8% şi, respectiv, 1,2% anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici