Cunoscut lider sindical, despre Legea pensiilor: Va SANCŢIONA generaţiile viitoare

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marţi, că Legea pensiilor are elemente bune pentru actualii pensionari, însă legea aduce efecte negative pentru generaţiile viitoare.

8458 afișări
Imaginea articolului Cunoscut lider sindical, despre Legea pensiilor: Va SANCŢIONA  generaţiile viitoare

Cunoscut lider sindical, despre Legea pensiilor: Va sancţiona generaţiile viitoare

„Din cele aproape 500 de amendamente depuse am văzut faptul că doar câteva au trecut. O singură corecţie aş menţiona, cea care se referă la posibilitatea ca acei cetăţeni care au peste zece ani, dar până în 15 ani de contribuţie la sistemul public de pensii vor avea psoibilitatea să îşi cumpere vechime. Comisia a fost nedreaptă, a oferit această posibilitate, însă îi sancţionează pe aceştia punându-i să plătească contribuţia aferentă la salariu mediu pe economie, nu la salariu minim pe economie. Această lege, aşa cum probabil va fi votată mâine (miercuri-n.r) în Parlament, îi pune pe parlamentari într-o situaţie extrem de delicată. Acest proiect de lege are elemente bune pentru cei care se află astăzi la pensionare, dar pe de altă parte este o lege care sancţionează generaţiile viitoare, cei care urmează să iasă la pensie după apariţia acestei legi. A rămas acel blestemat principiu cu datorate şi plătite, care ne obligă pe noi să avem reacţii în perioada următoare”, a afirmat Dumitru Constin, la finalul şedinţei Comisiei.

Preşedintele BNS a adăugat că legea va trebui modificată în viitor pentru ca angajatorul să îi plătească angajatului salariul brut integral, iar acesta să îşi achite singur contribuţiile la pensie şi asigurarea de sănătate.

„Dacă se rămâne pe aceeaşi teză cu reţinerea la sursă, atunci angajatul este într-o vulnerabilitate totală şi, pe cale de consecinţă, ar trebui modificată Legea societăţilor comerciale, Legea insolvenţei, Legea falimentului, Legea dialogului social, un ansamblu de legi care să dea putere salariatului, pentru că, dacă o să laşi salariatul în continuare doar cu informaţia că angajatorul i-a reţinut şi nu i-a virat şi îl trimiţi la instanţa de judecată, asta înseamnă o mare nedreptate la adresa salariatului”, a conchis Dumitru Costin

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

Urmează ca proiectul să prinească votul într-unul dintre plenurile Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici