Cursul BNR a crescut uşor, după patru sesiuni consecutive de scădere. Un euro a ajuns la 4,4852 lei

Moneda naţională s-a depreciat uşor în raport cu euro spre jumătatea sesiunii interbancare de luni, astfel că referinţa BNR a urcat cu 0,87 bani, la 4,4939 lei/euro, după patru şedinţe consecutive de scădere.

242 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a crescut uşor, după patru sesiuni consecutive de scădere. Un euro a ajuns la 4,4852 lei

Cursul BNR a crescut uşor, după patru sesiuni consecutive de scădere (Imagine: Shutterstock)

În sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentând minimul ultimelor şase săptămâni.

După declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, iar deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie a fost de 4,4%, în urmă cu două săptămâni. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,6404 lei/dolar, cu 1,54 bani mai mare, de la 3,6250 lei/dolar vineri. Totodată, referinţa pentru franc a crescut cu 0,69 bani, de la 3,7344 lei/franc la 3,7413 lei/franc.

La începutul zilei, cursul de schimb a scăzut până la 4,4800 lei/euro, după care rata de schimb s-a întors peste 4,4900 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.

În jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,4930 - 4,4960 lei/euro.

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, consideră că decizia Curţii Constituţionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuală invalidare a scrutinului urmând să intensifice tensiunile politice, în timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidenţiale, însoţite de posibile derapaje fiscale.

În plus, în eventualitatea în care Curtea Constituţională nu va anunţa marţi o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pieţei.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au crescut foarte uşor la 4,85% - 5,35% pe an, după ce vineri au fost de 4,73% - 5,23% pe an. Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au avansat la 5,04% - 5,54% pe an, chiar înainte de anunţul BNR privind limitarea sumei disponibile pentru bănci.

Dobânzile au revenit vineri aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR, fluctuând în intervalul 4,93% - 5,43% pe an, după ce anterior au fost peste 5,25% ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitaţia repo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici