CONFERINŢA MEDIAFAX - Daniel Constantin: Vrem să stimulăm crearea de cooperative prin scutiri şi reduceri de impozite pentru ca agricultorii să poată oferi produse la nivelul cererii din retail

Agricultorii care se vor asocia în cooperative vor fi scutiţi de impozit pe norma de venit dacă sunt persoane fizice, nu vor plăti taxe pe bunurile pe care le introduc în cooperativă, iar impozitul pe profit va fi redus pentru o perioadă de 5 ani, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

501 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Daniel Constantin: Vrem să stimulăm crearea de cooperative prin scutiri şi reduceri de impozite pentru ca agricultorii să poată oferi produse la nivelul cererii din retail

Daniel Constantin (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Vrem să încercăm să trecem, cu ajutorul Ministerului Finanţelor, unde discutăm intens în aceste zile, o lege prin care să stimulăm crearea de cooperative în ţara noastră, să convingem fermierii că nu vrem acele cooperative care s-au dezvoltat în perioade comuniste, pe principiul de forţă. Şi înainte de perioada comunistă cooperativele au susţinut dezvoltarea agriculturii şi au făcut-o bine, cooperative care s-au creat prin participarea voluntară la acest concept", a declarat Constantin marţi, la conferinţa Mediafax Talks About Retail, organizată în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

El a arătat că, astfel, agricultura va putea fi mai bine organizată şi va putea satisface cererile marilor magazine care au nevoie ca producătorii agricole să furnizeze produse în flux continuu şi în volume mari.

Constantin a precizat că miercuri sau cel târziu săptămâna viitoare proiectul de lege va fi finalizat pentru a putea fi prezentat.

"Sper, dacă nu mâine, măcar săptămâna viitoare - domnul ministru (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor – n.r.) ne promite că vom avea mâine acest proiect, pe care-l discutăm zi şi noapte la Ministerul de Finanţe - să venim cu facilităţi pentru fermierii care intră în cooperativă", a spus Constantin.

Proiectul prevede că persoanele fizice care lucrează individual terenul vor beneficia de scutirea de impozit pe norma de venit.

În prezent, există circa 800.000 de fermieri persoane fizice care primesc plăţi europene şi care plătesc impozit pe norma de venit.

A doua facilitate, ca excepţie de la Codul Fiscal, se referă la reducerea impozitului pe profit pe o perioadă de cinci ani. Totodată, vizează scutirea de impozit pe proprietate pentru bunurile care intră în cooperativa respectivă, precum terenuri, animale, ferme sau utilaje.

"Marea schimbare pe care vrem s-o aducem prin acest proiect de lege se referă la faptul că vrem să dăm posibilitatea celor care intră în cooperativă să rămână proprietari în continuare atât pe bunuri, cât şi pe ceea ce produc în comun prin cooperativa respectivă, dar să existe obligativitatea de a comercializa cel puţin 50% din ceea ce produc prin cooperativă, astfel încât să-şi exercite rolul pentru care a fost înfiinţată", a menţionat ministrul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici