DECLIN pe piaţa PC-urilor: Vânzările au scăzut cu 10,9%, pentru cel de-al cincilea trimestru consecutiv

Vânzările de computere personale au scăzut în perioada aprilie-iunie cu 10,9% faţă de intervalul corespunzător al anului trecut, la 76 milioane unităţi, piaţa PC înregistrând cel de-al cincilea trimestru consecutiv de declin pe fondul ascensiunii tabletelor şi smartphone-urilor.

192 afișări
Imaginea articolului DECLIN pe piaţa PC-urilor: Vânzările au scăzut cu 10,9%, pentru cel de-al cincilea trimestru consecutiv

DECLIN pe piaţa PC-urilor: Vânzările au scăzut cu 10,9%, pentru cel de-al cincilea trimestru consecutiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele au fost estimate de compania de cercetare de piaţă Gartner, care a precizat că vânzările de PC-uri au scăzut în toate regiunile în perioada analizată, transmite Bloomberg.

IDC, o altă companie importantă de cercetare, estimează că vânzările de computere personale au coborât cu 11,4% în trimestrul al doilea.

Analistul Loren Loverde de la IDC consideră că obiectivul asumat al industriei, ca fiecare persoană să deţină un PC, nu mai este realistic.

"În prezent gândim mai consevator, anticipând că fiecare persoană va deţine o tabletă, iar fiecare familie un PC", notează el.

Cu toate acestea, vânzările de PC-uri din SUA au scăzut cu numai 1,4% în perioada analizată, propagând o doză de optimism în piaţă.

IDC consideră că unul dintre principalii factori care limitează piaţa este inabilitatea producătorilor de a produce PC-uri cu ecran tactil la un preţ atractiv. Windows 8, noua versiune a celui mai popular sistem de operare, este puternic optimizată pentru touchscreen.

Dintre cei mai mari cinci producători de PC-uri, grupul chinez Lenovo a înregistrat cea mai restrânsă scădere, depăşind Hewlett-Packard după volumul vânzărilor şi preluând poziţia de lider, potrivit Gartner.

Lenovo şi HP îşi dispută de anul trecut prima poziţie în topul vânzărilor de PC-uri.

"Pe pieţele emergente, tabletele ieftine au devenit principalul dispozitiv informatic pentru multe persoane, ceea ce în cel mai bun caz întârzie achiziţonarea unui PC nou", a afirmat un analist al Gartner.

Vânzările de PC-uri Lenovo au scăzut cu 0,6% în trimestrul al doilea, compania înregistrând o cotă de piaţă de 16,7%, faţă de 14,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Livrările HP au coborât cu 4,8%, gigantul american consemnând o cotă de piaţă de 16,3%. Pe locul al treilea se găseşte Dell, cu o scădere de 3,9% şi o cotă de piaţă de 11,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici