Deficitul bugetar după nouă luni este de 23,3 miliarde lei, sub plafonul convenit cu FMI

Bugetul general consolidat a avut la nouă luni un deficit de 23,3 miliarde lei, sub ţinta convenită cu FMI, de 28,2 miliarde lei, cu venituri în creştere în ceea ce priveşte TVA şi accize şi mai mici la impozitul pe profit şi contribuţiile de asigurări sociale, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.

48 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar după nouă luni este de 23,3 miliarde lei, sub plafonul convenit cu FMI

Deficitul bugetar după nouă luni este de 23,3 miliarde lei, sub plafonul convenit cu FMI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. Încasările din taxa pe valoare adăugată au continuat să crească, fiind cu 7,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce la accize creşterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit decalajul faţă de anul precedent s-a redus de la 5,1% înregistrat la sfârşitul lunii august la 3,3%", se arată într-un comunicat al instituţiei.

TITLURILE ZILEI

Ministerul remarcă menţinerea unor decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,1%).

Pe de altă parte, au crescut încasările din venituri nefiscale (+19,9%), precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate (+121,5%).

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 143,7 miliarde lei şi au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Cheltuielile de personal au înregistrat, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influenţei rezultate din reorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat conform Legii 329/2009.

"S-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la: cheltuielile cu dobânzi, unde plăţile pe primele nouă luni ale anului sunt mai mari cu +21%, ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora; cheltuielile aferente programelor cu finanţare UE au continuat să crească, fiind cu 161% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009; cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009", se menţionează în comunicat.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe au fost pe primele nouă luni în sumă de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB.

Pentru întregul an Executivul estimează un deficit bugetar de 6,8% şi o reducere în termeni reali a PIB de 1,7-1,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici