Digi ar putea încheia un parteneriat cu un jucător de pe piaţa telecom din Ungaria, ca în România

Digi, parte a grupului RCS&RDS, ar putea adopta strategia pe care a folosit-o în România pentru a furniza servicii de telefonie mobilă în Ungaria, şi anume încheierea unui contract de roaming naţional cu un furnizor existent din industria telecom, potrivit experţilor din domeniu.

449 afișări
Imaginea articolului Digi ar putea încheia un parteneriat cu un jucător de pe piaţa telecom din Ungaria, ca în România

Digi ar putea încheia un parteneriat cu un jucător de pe piaţa telecom din Ungaria, ca în România (Imagine: Shutterstock)

"Digi este o companie multinaţională în regiune şi operează deja o reţea de telefonie mobilă în România. Folosind roamingul, această reţea ar putea fi extinsă uşor, pentru a include Ungaria", a declarat Peter Kerekes, expert în telecomunicaţii şi unul dintre proprietarii biroului de avocatură Kerekes and Co., citat de Budapest Business Journal.

Una dintre problemele pe care Digi le-ar putea întâmpina în includerea telefoniei mobile în pachetul de servicii oferite în Ungaria este spectrul redus al frecvenţelor pentru care deţine drept de folosinţă în prezent.

"Spectrul este prea îngust pentru a oferi platforma atât pentru serviciile de voce, cât şi pentru cele de date pe Internet. Digi s-a confruntat cu aceeaşi problemă şi în România, unde compania a putut utiliza doar frecvenţele din banda de 2,1 GHz pentru tehnologia de tip 3G/UMTS până în 2013. De aceea, a semnat un contract de roaming naţional cu unul dintre operatorii de pe piaţa românească, ce a funcţionat perfect până în 2014. În acest an, Digi a obţinut proopria frecvenţă în banda de 900 MHz", a afirmat Kerekes.

În luna aprilie a acestui an, RCS&RDS a încheiat în România un contract de roaming naţional cu Vodafone, prin care clienţii beneficiază de servicii de voce şi date mobile inclusiv în zonele în care reţeaua DigiMobil nu are acoperire.

Pe piaţa telecom din Ungaria operează trei mari furnizori de servicii de telefonie mobilă, şi anume Magyar Telekom, filială a Deutsche Telekom, Vodafone şi Telenor.

"În ultimii ani, cotele de piaţă ale celor trei furnizori existenţi nu s-au schimbat prea mult: T-Mobile are 45% din piaţă, Telenor 33%, iar Vodafone 22%. Intrarea pe piaţă a Digi ar putea transforma semnificativ condiţiile pieţei, iar liderul T-Mobile ar putea avea cel mai mult de pierdut în acest proces", a afirmat una dintre sursele Budapest Business Journal.

În urma unei licitaţii din luna septembrie, subsidiara Vodafone din Ungaria a câştigat cel mai mare bloc de frecvenţe, devenind operatorul care dispune de cea mai mare capacitate nefolosită în prezent.

"În ceea ce priveşte serviciul de date mobile, Vodafone are un parteneriat funcţional cu UPC, pe care intenţionăm să-l extindem în viitorul apropiat", a declarat Laszlo Szucs, directorul tehnic al UPC. Acesta a adăugat că este foarte puţin probabil ca Vodafone să vrea să încheie un parteneriat similar sau un contract de roaming cu Digi.

Astfel, Telenor pare a fi partenerul cu care Digi urmează să semneze contractul de roaming, potrivit experţilor contactaţi de Budapest Business Journal.

De altfel, Digi a semnat deja un acord cu Telenor pentru a putea folosi infrastructura operatorului din Norvegia pentru furnizarea serviciilor de Internet, afirmă Kerekes.

"Dacă Digi şi Telenor vor forma o alianţă, adunând frecvenţele în banda de 1.800 de MHz recent obţinute de Digi, 40% dintre frecveţele din banda de 1.800 MHz ar urma să fie concentrate într-un loc, ceea ce ar face ca, din punct de vedere tehnic, Telenor să poată furniza servicii de roaming alături de Digi", a spus una dintre sursele publicaţiei.

Cu toate acestea, conducerea Digi a respins posibilitatea stabilirii unui partenriat cu unul dintre jucătorii deja existenţi pe piaţa de telefonie mobilă. Reprezentanţii companiei au susţinut că noua reţea de telefonie va fi în totalitate creată, construită şi operată de Digi.

La sfârşitul lunii septembrie, Digi a devenit al patrulea furnizor de servicii de telefonie mobilă din Ungaria, după ce a obţinut dreptul de a folosi frecvenţele scoase la licitaţie de guvernul maghiar, în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz. Până atunci, Digi furniza în Ungaria servicii de televiziune prin cablu, internet şi telefonie fixă.

Ulterior, Zoltan Teszari, care deţinegrupul RCS&RDS, a afirmat că dezvoltarea unei reţele naţionale în Ungaria reprezintă un obiectiv pe termen lung pentru Digi, însă nu a precizat data la care va începe să furnizeze servicii de telefonie mobilă.

RCS&RDS este prezentă în şase ţări europene, respectiv România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia şi Serbia. RCS & RDS este lider pe piaţa din România în furnizarea serviciilor de internet şi de televiziune prin cablu şi satelit şi este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici