Directorul general al Erste Asset Management,: Dacă va fi formalizat acest proiect de ordonanţă, Pilonul II se va distruge în 2019

Pilonul II de pensii va fi distrus, în câteva trimestre, dacă va fi aplicată noua ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, a apreciat, miercuri, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management, care este membră a Fundaţiei Romanian Business Leaders.

324 afișări

„Pilonul II, practic, dacă va fi formalizat acest proiect de ordonanţă, se va distruge în câteva trimestre. În 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români, în ultimii 11 ani. La momentul în care ne apropiem de preluarea mandatului pentru preşedinţia Consiliului Europei, renunţăm la una dintre foarte puţinele măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul că avem un sistem de pensii complementar, cu componentă publică, componentă obligatorie privată şi componentă voluntară privată. Să renunţăm la aceste lucruri, doar pentru a acoperi nişte găuri de final de an, este un preţ mult prea mare şi-l vom plăti cu toţii, şi-l vom plăti foarte mulţi ani de acum încolo. Stop Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului!”, a afirmat Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri, într-o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Directorul din grupul Erste a susţinut că Pilonul II, care este cel mai pozitiv lucru care s-a întâmplat în ultimii zece ani în România, în perioada europeană a României, ar fi trebuit să fie apărat de toate guvernele, indiferent de culoarea lor politică şi indiferent de forma în care se construiesc majorităţile parlamentare.

„Este reperul pentru construcţia unui comportament financiar sănătos şi nu numai, un comportament economic sănătos al populaţiei, în contextul în care avem de 30 de ani spor negativ de populaţie, avem toate datele demografice care ne sunt împotrivă şi trebuie să construim comportamente sănătoase”, a subliniat Neacşu.

Directorul general al Erste Asset Management a comparat proiectul de OUG cu o a doua Revoluţie Fiscală a actualei guvernări, prima fiind cea din septembrie 2017, când s-au adoptat mai multe măsuri, printre care split TVA şi trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator.

„Dacă este să se întâmple, dacă este ca în şedinţa de guvern (n.red. - de joi) să fie aprobată această ordonanţă, ceea ce nu ne dorim şi ne-am adunat aici, ca să oprim acest proces legislativ, ea ar afecta, în primul rând, companiile locale şi antreprenorii români, pentru că firmele care sunt în sectoarele energie, telecom, în zona sistemului bancar şi non-bancar au posibilitatea, şi au făcut-o în alte împrejurări, să transfere aceste costuri către consumatorul final care este cetăţeanul plătitor de taxe. Cu siguranţă, dacă lucrurile vor merge în scenariul negativ, lucrul acesta se va întâmpla în continuare. Deci, cetăţenii vor fi cei care vor achita, până la urmă, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate cu astfel de furnizori de servicii, un cost mărit”, a explicat Neacşu.

Directorul general al Erste Asset Management a mai susţinut că cele mai afectate vor fi companiile cu capital românesc.

„Competitivitatea sistemului antreprenorial românesc şi această sursă generatoare de locuri de muncă, într-o perioadă dificilă, va fi cea mai afectată. Nu ştiu dacă putem să întrebăm retoric iniţiatorii, nici nu ştim cine sunt iniţiatorii acestei ordonanţe pe care unii au citit-o destul de aproximativ, vorbind despre ordonanţă fel de fel, dar, indiferent cine sunt iniţiatorii acestui proces legislativ, oare au avut în vedere reducerea competitivităţii firmelor româneşti şi afectarea intereselor a milioane de români care vor achita costuri mai mari la toate serviciile despre care făceam vorbire mai devreme? Nu cred că acesta ar trebui să fie obiectivul”, a completat Neacşu.

Directorul Erste Asset Management a mai punctat că singura certitudine a noului proiect de act normativ este că, indiferent dacă va exista o ordonanţă de urgenţă plecând de la acest proiect sau nu, în piaţa românească, în toate sectoarele de activitate, nu numai în piaţa de capital şi cea financiară în genere, acest proiect de lege a introdus impreviziunea ca tip de politică publică de stat, pentru că a afectat contracte sociale care ar trebui să fie imuabile pe un ciclu de viaţă, cum este Pilonul II de pensii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici