E.ON va reduce dividendele şi va concedia 11.000 de angajaţi, după renunţarea la energia nucleară

Profitul net ajustat al grupului german de utilităţi E.ON, prezent şi în România, a scăzut în primul semestru cu 71%, la 933 milioane euro, iar compania a anunţat reducerea dividendelor şi concedierea a 11.000 de angajaţi, din cauza deciziei guvernului german de a renunţa la energia nucleară.

430 afișări
Imaginea articolului E.ON va reduce dividendele şi va concedia 11.000 de angajaţi, după renunţarea la energia nucleară

E.ON va reduce dividendele şi va concedia 11.000 de angajaţi, după renunţarea la energia nucleară (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Cea mai mare companie de utilităţi din lume după vânzări a anunţat de asemenea scăderea estimărilor privind profitul ajustat înainte de dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) pentru acest an la 9,1-9,8 miliarde euro, de la 10,7-11,4 miliarde euro

De asemenea, E.ON a redus prognoza pentru profitul net ajustat din 2011, de la 3-3,7 miliarde euro la 2,1-2,6 miliarde euro.

Pieţele nu vor reacţiona cu surprindere la aceste ajustări, deoarece au anticipat în ultimele săptămâni deteriorarea perspectivelor financiare ale grupului, a declarat pentru Reuters un analist german.

E.ON a arătat că va revizui structura operaţiunilor, anticipând reducerea numărului de angajaţi cu până la 11.000 pe termen mediu, reprezentând 14% din personal la 30 iunie.

Guvernul german a decis să închidă treptat toate centralele nucleare până în anul 2022, în urma cutremurului devastator din luna martie din Japonia, care a fost urmat de un val tsunami catastrofal şi de cea mai gravă criză atomică din ultimii 25 de ani la centrala de al Fukushima.

Acţiunile E.ON au pierdut circa o treime din valoare de la începutul anului, dar sunt în urcare cu 0,9% în şedinţa de miercuri la Frankfurt.

Numărul angajaţilor E.ON a scăzut deja cu 7% în acest an, de la 85.105 la 79.158, dar grupul a precizat că noile concedieri vor afecta în principal poziţii administrative.

Compania a redus dividendul estimat pentru 2011 de la 1,3 euro pe acţiune la 1 euro pe acţiune.

Vânzările E.ON au crescut cu 20% în primul semestru, la 53 miliarde euro, de la 44,3 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

E.ON a intrat pe piaţa românească în 2005, când a preluat compania de distribuţie a energiei electrice Electrica Moldova şi distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. Operaţiunile grupului pe piaţa românească au fost integrate în 2010 în subsidiara E.ON Energie România, care deserveşte 1,4 milioane de clienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici