Economia franceză înregistrează o creştere slabă în T3, iar inflaţia atinge un nivel record

Economia Franţei a înregistrat o creştere slabă în trimestrul al treilea, în condiţiile în care cheltuielile gospodăriilor au stagnat, iar o creştere bruscă a inflaţiei în octombrie a indicat premise nefavorabile în ultimul trimestru al anului, scrie Reuters.

247 afișări
Imaginea articolului Economia franceză înregistrează o creştere slabă în T3, iar inflaţia atinge un nivel record

Economia Franţei a crescut cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, în conformitate cu aşteptările pieţei, conform datelor preliminare ale agenţiei oficiale de statistică INSEE.

Inflaţia ridicată, slăbiciunea exporturilor şi riscurile legate de aprovizionarea cu energie vor greva a doua mare economie din zona euro în lunile următoare, au declarat analiştii, chiar în momentul în care Banca Centrală Europeană majorează ratele pentru a domoli creşterea preţurilor.

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că nu vede niciun motiv pentru a-şi revizui în scădere prognoza de creştere a PIB-ului de 2,6% în 2022, dar că există semne clare de slăbiciune în întreaga zonă euro.

Villeroy, care este, de asemenea, membru al Băncii Centrale Europene, a declarat că s-au făcut deja progrese "substanţiale" în încercarea BCE de a combate o creştere istorică a inflaţiei.

Franţa s-a descurcat mai bine decât vecinii săi în ceea ce priveşte limitarea creşterii preţurilor, datorită, în parte, plafonării timpurii a preţurilor la energie şi a subvenţiilor pentru combustibili, însă economiştii au avertizat că cheltuielile mari pe care le face pentru protecţia generală a gospodăriilor amână doar problemele.

După două luni consecutive de încetinire a inflaţiei în Franţa, care au contrazis tendinţa generală din zona euro, preţurile de consum au crescut în octombrie. Preţurile la alimente au crescut cu 11,8% pe an, în timp ce preţurile la energie au urcat cu 19,2%.

Pe o bază armonizată la nivelul UE, inflaţia a crescut cu 1,3% de la o lună la alta, lăsând rata anuală la 7,1% - cu aproape un punct mai mare decât în septembrie şi depăşind un nivel record pentru Franţa, de 6,8%, atins în iulie.

Datele au fost publicate la o zi după ce Banca Centrală Europeană a majorat din nou ratele dobânzilor, îngrijorată de faptul că creşterea rapidă a preţurilor se înrădăcinează. Instituţia a majorat dobânda la depozite cu încă 75 de puncte de bază, ajungând la 1,5% - cea mai mare rată din 2009 încoace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici