Elveţienii nu au voie să cumpere maşini BMW din străinătate

BMW refuză vânzarea automobilelor sale către cetăţenii elveţieni care vor să le achiziţioneze în afara confederaţiei, pentru a menţine preţurile ridicate în Elveţia, iar autorităţile de la Berna au anunţat că vor analiza cazul.

57 afișări
Imaginea articolului Elveţienii nu au voie să cumpere maşini BMW din străinătate

Elveţienii nu au voie să cumpere maşini BMW din străinătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom examina acest caz, nu ştim încă sub ce formă", a declarat Patrik Ducrey, director al Comisiei elveţiene pentru concurenţă (Comco).

Postul public de televiziune SF1 a dezvăluit marţi că BMW interzice concesionarilor europeni să vândă maşini clienţilor elveţieni, pentru a menţine preţurile ridicate în Elveţia.

Un purtător de cuvânt al BMW în Germania a confirmat că dealerii europeni nu vând maşini BMW clienţilor care trăiesc în Elveţia.

"Putem lua o astfel de decizie, alte companii nu au făcut acest lucru, dar noi da", a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că grupul nu a primit o cerere oficială de informaţii din partea autorităţilor elveţiene.

"Există o reţea de dealeri în Elveţia pe care vrem să o protejăm", a explicat el, subliniind riscul ca clienţii care cumpără maşini BMW în alte ţări să se adreseze reprezentanţelor din Elveţia pentru întreţinerea acestora.

Purtătorul de cuvânt a arătat că există o diferenţă de preţuri între Elveţia şi UE, din cauza cursului de schimb valutar, iar termenii de vânzare nu sunt aceiaşi, în special în cazul garanţiilor.

Comco estimează că aceste restricţii sunt ilegale.

"Dacă un produs este vândut în Uniunea Europeană, clienţii elveţieni trebuie să aibă libertatea să îl cumpere", a subliniat Ducrey.

El consideră că practica BMW este neautorizată, fiind o tentativă ilegală care trebuie sancţionată printr-o amendă care poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri din ultimele trei trimestre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici