Eugen Teodorovici: Modificarea OUG nr. 114/2018 va trebuie să fie discutată, în primul rând, în Coaliţia de guvernare

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a susţinut, miercuri seara, că o modificare a OUG nr. 114/2018 va fi decisă doar după o discuţie în Coaliţia de guvernare, după care în Guvern.

560 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici: Modificarea OUG nr. 114/2018 va trebuie să fie discutată, în primul rând, în Coaliţia de guvernare

Eugen Teodorovici: Modificarea OUG nr. 114/2018 va trebuie să fie discutată, în primul rând, în Coaliţia de guvernare

„Este un subiect (modificarea OUG nr. 114/2018 - n.red.) care va trebuie să fie discutat, în primul rând, în Coaliţie, este o Coaliţie cu cele două partide la guvernare, vizavi de acest aspect, şi, desigur, în Guvern şi apoi vedem care este decizia finală, pentru că OUG 114 se adresează mai multor domenii. O discuţie este foarte binevenită, dar felul în care se va modifica trebuie să fie o discuţie la nivel de Coaliţie, după care la nivel de Guvern, şi o decizie în acest fel se va vedea într-una din şedinţele de Guvern, dacă va fi cazul. (...) Nimeni nu spune că un act normativ, chiar şi odată aprobat şi aici avem exemple de foarte mulţi ani, s-au dovedit într-un final a fi modificate. S-a întâmplat acest lucru în cadrul unui dialog cu cei implicaţi direct, indirect. Nimeni nu porneşte de la o idee preconcepută în a fi schimbat sau a nu fi schimbat ceva. Suntem deschişi la orice fel de discuţie, că vorbim de partea de energie, că vorbim de partea de bănci, cum ştiţi foarte bine că au fost discuţii. Nu pornim de la ideea de a modifica din start ceva sau a nu modifica. Va trebui în primul rând să fie discutat la nivel de Coaliţie politică şi după aceea desigur şi în Guvern, sau în paralel, nu contează ordinea, ca să putem să spunem clar da, se modifică şi cum se modifică în cazul în care se modifică”, a precizat Eugen Teodorovici, miercuri seara, într-o emisiune la Digi 24.

Ministrul Finanţelor a susţinut că bugetul rezistă fără veniturile provenite din taxele incluse în OUG nr. 114/2018, deoarece multe dintre acestea, mai ales taxa pe activele băncilor, nici nu sunt incluse.

„Noi am pus această taxă pentru a descuraja băncile vizavi de o practică, spunem noi, incorectă faţă de români, cei care îşi iau împrumuturi în moneda naţională. Dar nu, nu este o problemă în cazul în care se va decide în acest fel vizavi de ceea ce noi am construit în buget. Absolut deloc. Chiar, din contră, şi pe partea de energie sunt dividendele care ar trebui să fie mai mici în cazul unei astfel de prevederi care să rămână mai departe. Absolut deloc nu afectează bugetul.(...) Dacă a vă referiţi la cei mai mici, referitor la jocurile de noroc, unde este estimată o sumă, dar mică în comparaţie cu suma bugetului, undeva la 100 milioane euro dacă nu mă înşel, acolo e altă discuţie, dar în zona energie, comunicaţii sau partea bancară, aici nu vor fi influenţe negative vizavi de buget”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a susţinut că nu s-au grăbit cu această taxă, iar singurul motiv pentru care au adoptat-o atât de repede sunt presiunile exercitate pentru a nu fi adoptat. În plus, acest a mai susţinut că a existat o discuţie prealabilă du firmele.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Centrului Român al Energiei, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu prim-ministrul Viorica Dăncilă despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie a reieşit că aceasta este excesivă, fiind posibil să se renunţe la ea. Tăriceanu a subliniat că prin prevederile OUG nr. 114/2018 a fost vizată protecţia consumatorilor vulnerabili în faţa creşterilor de preţuri în domeniul gazelor naturale, dar în urma discuţiilor pe care le-a avut cu operatorii economici a reieşit că există şi efecte adverse ale acestei ordonanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici