Euro scade sub 1,28 dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni

Euro s-a depreciat joi în raport cu dolarul şi a coborât sub nivelul de 1,28 dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, din cauza reluării temerilor privind criza din zona euro şi stabilitatea sectorului bancar european.

473 afișări
Imaginea articolului Euro scade sub 1,28 dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni

Euro scade sub 1,28 dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

La 14:07 GMT (16:07 ora României), euro se tranzacţiona la 1,2797 dolari, cel mai scăzut nivel din 13 septembrie 2010. În raport cu yenul, euro s-a depreciat până la 98,84 yeni, nivel înregistrat ultima dată în decembrie 2000.

"Temerile legate de datoriile suverane din Europa nu sunt niciodată departe, iar azi (joi, n.r.), piaţa valutară a fost influenţată de vânzarea de obligaţiuni a Franţei", a declarat Kathleen Brooks, analist la UK-Forex.com.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a reuşit să împrumute joi 7,96 miliarde de euro, cât şi-a propus, însă pentru obligaţiunile pe zece ani, de referinţă, costurile de împrumut au urcat iar cererea s-a redus faţă de emisiunile anterioare.

Guvernul francez trebuie să împrumute în acest an aproape 300 de miliarde de euro, în timp ce se confruntă cu posibilitatea unei retrogradări a ratingului suveran.

În plus, temerile legate de sectorul bancar european "încep să afecteze încrederea inevstitorilor, în timp ce depozitele instituţiilor de credit la Banca Centrală Europeană sunt la un nivel record, iar acţiunile UniCredit se prăbuşesc", a afirmat Simon Denham, analist la Capital Spreads.

Investitorii sunt tot mai neliniştiţi în privinţa situaţiei băncilor spaniole, care ar putea fi nevoite să-şi asigure fonduri suplimentare, în contextul deprecierii euro, consideră Nick Stamenkovic, analist la RIA Capital Markets.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că băncile din Spania trebuie să constituie provizioane suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru eventuale pierderi din creditele ipotecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici