Europa recomandă băncilor să încerce să se finanţeze de pe piaţă înainte de a apela la guverne

Oficialităţile europene recomandă băncilor să încerce să se finanţeze de pe piaţă înainte de a cere sprijinul guvernelor, în eventualitatea unor "vulnerabilităţi" dezvăluite de testele de stres derulate în sistem, transmite Bloomberg.

12 afișări
Imaginea articolului Europa recomandă băncilor să încerce să se finanţeze de pe piaţă înainte de a apela la guverne

Europa recomandă băncilor să încerce să se finanţeze de pe piaţă înainte de a apela la guverne (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"În primul rând este de datoria băncilor. Vor avea o anumită perioadă în care trebuie să se refinanţeze pe piaţă, dar guvernele vor anunţa imediat dacă există vreo problemă", a declarat ministrul olandez al finanţelor, Jan Kees de Jager, după o întâlnire cu omologii săi din zona euro.

Comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, a arătat la rândul său că băncile ar trebui să se orienteze mai întâi către "finanţarea din pieţe" pentru a-şi consolida rezervele de capital. Dacă această soluţie eşuează, "prima linie publică de apărare" vor fi fondurile naţionale.

"Vulnerabilităţile vor fi analizate de la caz la caz", a afirmat el.

Autorităţile din Uniunea Europeană derulează teste de stres pentru 91 de bănci, încercând să consolideze încrederea investitorilor în rezistenţa instituţiilor financiare la potenţiale pierderi, în contextul crizei datoriilor de stat care a lovit puternic obligaţiunile guvernamentale ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei.

În timp ce oficialii europeni discută ce detalii vor face publice şi cum vor gestiona dezvăluirile, Comisia Europeană face presiuni asupra guvernelor pentru a le determina să arate expunerea băncilor la datoriile de stat.

"Există o opoziţie considerabilă faţă de publicarea expunerilor individuale ale băncilor la datoriile suverane", scrie CE într-un document confidenţial obţinut de Bloomberg.

Dacă testele nu vor fi "credibile şi transparente", există "un risc ridicat că vor dezamăgi pieţele", se spune în document.

Băncile supuse testelor de stres reprezintă 65% din industria financiară a Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici