Eurostat: Românii şi lituanienii, cei mai mobili cetăţeni UE apţi de muncă

Peste 19% dintre românii în categoria persoanelor apte de muncă - definită ca fiind cuprinsă între 20 şi 64 de ani - locuiau în anul 2017 în alte ţări din Uniunea Europeană, se arată într-un studiu al Biroului de statistică al Comisiei Europene - Eurostat.

308 afișări
Imaginea articolului Eurostat: Românii şi lituanienii, cei mai mobili cetăţeni UE apţi de muncă

Eurostat: Românii şi lituanienii, cei mai mobili cetăţeni UE apţi de muncă

Studiul, dat publicităţii luni, arată că 3,8% din cetăţenii UE apţi de muncă locuiau într-o altă ţară membră decât cea de origine. În urmă cu zece ani, media era de 2,5%.

Situaţia variază semnificativ între statele membre, de la 1,0% în Germania, la 19,7% în cazul României. Comparativ cu anul 2007, proporţia cetăţenilor români ce locuiesc în alte state UE a crescut cu 12,3 procente.

Pe locurile următoare după România sunt Lituania (15%), Croaţia (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) şi Bulgaria (12.5%).

Persoanele cu educaţie superioară sunt mai mobile decât restul populaţiei. Astfel 32,4% din cetăţenii UE ce locuiesc într-un alt stat membru au studii superioare, în timp ce în cazul întregii populaţii a Uniunii Europene, nivelul este de 30,1%.

De asemenea, rata medie de angajare în rândul cetăţenilor UE mobili este de 76,1%, comparativ cu o rată totală de angajare la nivelul UE de 72,1%.

16,9% din românii apţi de muncă ce locuiesc în alte state UE au educaţie superioară, comparativ cu un nivel de 16,7% în ceea ce priveşte populaţia României.

Pe de altă parte, două treimi (62,5%) din francezii care locuiesc în alte ţări UE au educaţie superioară, faţă de 34,6% în cazul populaţiei Franţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici