EXCLUSIV: Firmele în insolvenţă cu bunuri în leasing intră în proprietate dacă achită ratele curente

O firmă care are bunuri printr-un contract de leasing şi intră în insolvenţă poate deveni proprietarul acelor bunuri dacă îşi achită ratele curente şi obligaţiile la zi faţă de societatea de leasing, chiar dacă nu şi-a plătit datoriile înregistrate la momentul deschiderii procedurii insolvenţei.

1009 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Firmele în insolvenţă cu bunuri în leasing intră în proprietate dacă achită ratele curente

EXCLUSIV: Firmele în insolvenţă cu bunuri în leasing intră în proprietate dacă achită ratele curente (Imagine: Shutterstock)

Noua regulă este inclusă în draftul Codului insolvenţei, aflat încă în discuţie, obţinut de MEDIAFAX.

"În cazul contractelor de leasing în derulare la data deschiderii procedurii, ratele curente de după deschiderea procedurii nu vor fi înscrise în tabelul creditorilor, fiind plătite la scadenţă. Pentru ratele anterioare înscrise în tabel, acestea vor urma regimul juridic al creanţelor din categoria din care fac parte, iar neachitarea lor nu va putea fi invocată ca temei al refuzului finalizării contractului şi transferului dreptului de proprietate, dacă ratele curente şi celelalte obligaţii curente de după deschiderea procedurii au fost respectate", este stabilit în document.

In prezent, firmele de leasing pot refuza transferul dreptului de proprietate dacă obligaţiile, atât restante, cât şi curente, calculate în sarcina debitorului aflat în insolvenţă nu sunt achitate integral.

Codul mai prevede că acele creanţe provenind din contractele de leasing reziliate înainte de deschiderea procedurii insolvenţei vor fi înregistrate în diferite modalităţi, şi anume după ce sunt achitate alte creanţe prioritare dacă proprietatea bunurilor este transferată debitorului ori va fi înregistrată doar diferenţa dintre valoarea întregii creanţe şi valoarea de piaţă a bunurilor ce fac obiectul
contractului de leasing stabilită de un evaluator independent, dacă bunurile sunt reposedate. Dacă unul sau mai multe din bunurile reposedate au fost vândute de câtre societatea de leasing până la data întocmirii tabelului preliminar al creanţelor, pentru aceastea se va deduce din totalul creanţei de inregistrat preţul obţinut la vânzare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici