Factura la energie a ajuns la 940 miliarde de euro pentru UE. 2022 - cel mai dificil an pentru economia globală de la 1929 încoace

Este 2022 un nou 1929, se întrebase pe Linkedin la începutul acestui an Farouk Mezghici, un ghid pentru fondatorii de start-up-uri din Dublin.

668 afișări
Imaginea articolului Factura la energie a ajuns la 940 miliarde de euro pentru UE. 2022 - cel mai dificil an pentru economia globală de la 1929 încoace

Hepta

2022 este noul 1929 ... dar mai rău 

"Există numeroase asemănări între ceea ce trăim în acest an şi ceea ce s-a întâmplat de fapt chiar înainte de Marea Depresiune (financiară) care a început în septembrie 1929.

Cu toate acestea, ceea ce vedem astăzi ar duce la o situaţie mult mai gravă şi ar necesita acţiuni urgente", transmitea Farouk Mezghici pe Linkedin

Ce s-a întâmplat în 1929?


"Piaţa bursieră a pierdut treptat 80% din valoarea sa între 1929 şi 1932. În primele două săptămâni de la prăbuşirea din septembrie 1929, aceasta a pierdut deja aproximativ 40% din valoare. După intervenţii de fixare pe termen scurt din partea Băncii Federale pentru a limita criza, aceasta s-a agravat, s-a prelungit şi s-a extins la nivel mondial.

Luând în considerare inflaţia, cei care au investit în 1929 au trebuit să aştepte până în 1992 pentru a ajunge la un echilibru (sau pentru a avea cel puţin 0% randament) din investiţia lor", a povestit Farouk Mezghici. 

El a oferit şi trei asemănări: "aceeaşi lipsă de reglementare care a dus la haos, aceeaşi pompare artificială a acţiunilor şi că cel mai vechi truc din carte va fi folosit din nou pentru a înrăutăţi lucrurile.

Inundarea pieţei cu bani (aka tipărirea de bani, aka relaxare cantitativă) va întârzia criza, dar o va face mai lungă, mai rea şi deci mai dureroasă pe termen lung. Această criză va fi mai gravă decât Marea Depresiune".

2022 anunţa o depresiune post-pandemică. 

Dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sancţiunile economice date Rusiei de către Occident, sistarea livrării de gaz şi petrol rusesc au dus la o adevărată apocalipsă economică şi energetică. 

Piaţa nu-şi va reveni până în 2026 

Potrivit unor previziuni făcute pe Bloomberg, economia mondială se îndreaptă spre unul dintre cei mai răi ani din ultimele trei decenii.

Analiza Bloomberg anticipează recesiuni în Europa şi SUA în timp ce China a cunoscut o revenire pe căi divergente. 

Economia mondială se confruntă cu unul dintre cei mai grei ani din ultimele trei decenii, în timp ce şocurile energetice declanşate de războiul din Ucraina continuă să producă reverberaţii, potrivit Bloomberg Economics.

Într-o nouă analiză, economistul Scott Johnson estimează o creştere de doar 2,4% în 2023. Aceasta este în scădere de la aproximativ 3,2% anul acesta şi cea mai scăzută, excluzând anii de criză din 2009 şi 2020.

Lumea se va confrunta cu o recesiune în 2023, deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor menite să combată inflaţia provoacă contractarea mai multor economii, potrivit Centrului de Cercetare în Economie şi Afaceri.

Ratele ridicate ale dobânzilor sunt afectate, deoarece inflaţia rămâne o ameninţare.

Nu există riscul ca China să depăşească SUA până în 2036, aflată în poziţia de cea mai mare economie a lumii. 

Criza energetică din Europa va dura mai mult decât o iarnă, spune un alt analist pentru Bloomberg. Analistul de la Energy Aspects spune că Rusia trebuie să echilibreze piaţa, iar pieţele globale de ţiţei se confruntă cu o patrulea trimestru foarte volatil.

Criza energetică paralizantă din Europa s-ar putea extinde până la sfârşitul anului 2023. 

„Aceasta nu este o poveste de iarnă”, a spus Amrita Sen, analist şef de petrol la consultantul din industrie, într-un interviu de televiziune Bloomberg cu Shery Ahn şi Haidi Lun. 

Câteva grade Celsius sunt tot ceea ce stă în calea penelor regionale de curent. Şi sezonul rece abia a început.

Factura de energie de 1 trilion de dolari (940 miliarde de euro)  a Europei marchează doar începutul crizei. Preţurile mari ar putea dura ani, iar ajutorul devine inaccesibil. Uşurarea pieţelor globale de gaze nu este aşteptată până în 2026, mai transmite Bloomberg

Securitatea energetică este pe primul loc! 

Criza energetică obligă guvernele să-şi reconsidere priorităţile, iar schimbările climatice au coborât pe listă.

În timp ce aproape 200 de naţiuni s-au adunat la summitul COP27 al Naţiunilor Unite, Japonia a anunţat o schimbare puţin observată care aruncă lumină asupra a ceea ce se întâmplă cu energia globală şi diplomaţia privind schimbările climatice în culise.

Fără zgomot, Tokyo şi-a redenumit compania de stat de resurse naturale  care ajută companiile locale să investească în proiecte de petrol, gaze naturale şi minerit de peste mări, sub numele de „Organizaţia Japoniei pentru Securitate Energetică şi Metale”.

Poate suna ca o schimbare banală de nume, dar este un indiciu important despre locul în care se află prioritatea pentru multe naţiuni, în special în Asia. Securitatea energetică este pe primul loc! 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici