Financial Times: Băncile care se bazează pe finanţare pe termen lung de la BCE, penalizate în testele de stres

Băncile care utilizează fonduri absorbite prin operaţiunile de refinanţare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) vor fi penalizate în cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autorităţile UE, potrivit Financial Times.

141 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Băncile care se bazează pe finanţare pe termen lung de la BCE, penalizate în testele de stres

Financial Times: Băncile care se bazează pe finanţare pe termen lung de la BCE, penalizate în testele de stres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia subliniază presiunile din sectorul bancar, autorităţile încercând să menţină un nivel adecvat de lichiditate pentru bănci şi, în acelaşi timp, să reducă dependenţa instituţiilor de credit de "banii ieftini" injectaţi de BCE în piaţă.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) intenţionează să măsoare, în cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul în care fiecare bancă se bazează pe operaţiunile de refinanţare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situaţiei.

Structura testelor de stres nu a fost încă definitivată, însă ABE are de gând să acorde punctaje mai slabe băncilor care utilizează LTRO, prin compararea costului redus de finanţare din cadrul acestor operaţiuni cu ratele reale la care s-ar fi împrumutat din piaţă.

O astfel de decizie riscă să stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, consideră analiştii.

BCE a efectuat, la finele anului 2011 şi începutul lui 2012, două runde de LTRO la trei ani la costuri de finanţare reduse, apropiate de dobânda cheie, băncile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.

Măsura a marcat începutul de mandat al preşedintelui BCE Mario Draghi, care a dorit astfel să amelioreze incertitudinea din pieţe privind situaţia sectorului bancar din zona euro.

Pe lângă injecţia de lichiditate, operaţiunile pe termen lung ale BCE au contribuit la reducerea costurilor de finanţare în sectorul bancar, îmbunătăţind accesul băncilor la resursele de pe pieţe.

Deşi licitaţiile LTRO la trei ani au fost întâmpinate cu cerere uriaşă, în ultimul an băncile s-au arătat nemulţumite de lichiditatea abundentă, considerând că nu pot găsi oportunităţi viabile de investiţie pentru a valorifica banii atraşi de la BCE şi din pieţe.

Astfel, numeroase bănci au decis rambursarea anticipată a lichidităţilor obţinute de la BCE în timpul celor două operaţiuni de la finele lui 2011 şi începutul lui 2012. BCE a recuperat până la finele lunii septembrie un total de 352,9 miliarde euro împrumutaţi către bănci în timpul operaţiunilor LTRO pe trei ani, iar 665,7 miliarde euro sunt încă în sistem.

Cele mai mari 7 bănci din Italia sunt cel mai expuse, deţinând un total de 120 miliarde euro de rambursat la BCE.

Primul termen de maturitate al operaţiunilor pe termen lung ale BCE este la sfârşitul anului viitor, rambursările urmând să accelereze în perioada premergătoare. Analiştii anticipează creşterea treptată a costurilor de finanţare în această perioadă, ceea ce ar putea afecta revenirea economică a Europei.

Mairo Draghi a sugerat anterior că programul LTRO la trei ani, care ar urma să expire la începutul anului 2015, ar putea fi prelungit pentru a sprijini băncile aflate într-o situaţie dificilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici