Financial Times: "Restructurare-monstru" la Royal Bank of Scotland, cu cel puţin 30.000 de concedieri

Royal Bank of Scotland pregăteşte un program amplu de restructurare prin care vizează să-şi restrângă semnificativ operaţiunile şi să-şi focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populaţiei şi companiilor din Marea Britanie, luând în calcul cel puţin 30.000 de concedieri în următorii 5 ani.

496 afișări
Imaginea articolului Financial Times: "Restructurare-monstru" la Royal Bank of Scotland, cu cel puţin 30.000 de concedieri

Financial Times: "Restructurare-monstru" la Royal Bank of Scotland, cu cel puţin 30.000 de concedieri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

RBS, controlată de guvernul britanic printr-o participaţie de 81% din acţiuni, va anunţa probabil săptămâna viitoare retragerea din multe activităţi riscante din zona de investment banking, precum şi un plan de vânzare a majorităţii afacerilor internaţionale, potrivit Financial Times (FT).

Restructurarea se va încadra într-o serie de "măsuri brutale" de reducere a cheltuielilor şi disponibilizări, dorite de către noul director general al băncii, Ross McEwan. Se estimează că restructurarea şi celelalte măsuri pregătite de McEwan ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajaţi ai băncii în următorii 3-5 ani.

"Eu nu doresc să conduc cea mai mare bancă din lume. Eu doresc să conduc cea mai bună bancă din Marea Britanie, ceea ce nu are de-a face cu mărimea instituţiei. Multe dintre costurile noastre sunt vechi, generate de statutul de grup global, care nu ne mai caracterizează", a declarat McEwan într-o postare publicată recent pe site-ul băncii.

Astfel, RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clienţii retail, firmele mici şi companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate băncii.

"Va fi o restructurare-monstru", a comentat un analist bancar.

O sursă apropiată RBS a afirmat că divizia de servicii bancare destinate companiilor mari ar urma să înghită "ceea ce a mai rămas" din banca de investiţii a grupului, care va avea astfel o funcţie complementară pentru celelalte activităţi destinate clienţilor corporate.

RBS va retrage banca de investiţii a grupului de pe pieţele din Statele Unite şi Asia, iar cei 11.000 de angajaţi ai diviziei trebuie să se pregătească pentru concedieri masive.

Grupul britanic va vinde de asemenea Citizens, banca comercială pe care o deţine în SUA, cu 18.500 de angajaţi.

Autorităţile britanice fac presiuni la RBS pentru a determina banca să-şi consolideze situaţia financiară, după ce rata capitalului de rang întâi, un indicator cheie al solvabilităţii, a scăzut la 8,1-8,4% la finele anului trecut, nivel criticat de agenţiile de rating.

Banca a avertizat că va raporta pierderi semnificative pentru anul trecut, după ce a înregistrat în ultimele trei luni ale anului provizioane de 4,5 miliarde de lire sterline pentru acoperirea riscului din portofoliul de active, la care se adaugă un provizion special de 3 miliarde lire pentru cheltuieli legate de diferitele litigii şi investigaţii în care este implicat grupul în Marea Britanie şi SUA.

Analiştii anticipează că RBS va înregistra pentru 2013 o pierdere înainte de taxe de până la 8 miliarde lire sterline.

"Nu ne îndoim că Ross McEwan va avea curajul să implementeze măsuri sălbatice de reducere a costurilor pentru a determina revenirea pe profit, care ne aşteptăm să se materializeze până în 2018", a declarat pentru FT un analist financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici