Fitch: Fundamentele care susţin ratingul "AAA" al SUA rămân solide

Fundamentele care susţin ratingul "AAA" al Statelor Unite rămân solide, însă administraţia trebuie să facă alegeri dure în privinţa taxelor şi cheltuielilor, pentru a reduce datoriile la un nivel mai sigur pe termen mediu, a anunţat, marţi, Fitch.

161 afișări
Imaginea articolului Fitch: Fundamentele care susţin ratingul "AAA" al SUA rămân solide

Fitch: Fundamentele care susţin ratingul "AAA" al SUA rămân solide (Imagine: Shutterstock)

Congresul american a aprobat un plan care permite majorarea plafonului de îndatorare al SUA, în prezent la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari în trei trepte succesive.

Noua limită de îndatorare este considerată suficient de ridicată pentru a acoperi necesarul de împrumuturi al statului până în 2013. Totodată, programul prevede şi reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

"Majorarea plafonului de îndatorare şi acordul asupra planului pentru reducerea cheltuielilor susţin opinia Fitch că, în pofida intensităţii discursului politic de la Washington, există voinţa şi capacitatea politică de a lua măsurile necesare. În opinia Fitch, acordul este un prim pas important, dar nu şi sfârşitul, unui proces de a ajunge la un plan pentru reducerea deficitului bugetar la un nivel care asă asigure ratingul «AAA» al SUA pe termen mediu", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

În baza trendurilor actuale, Fitch estimează că datoria SUA a autorităţilor locale şi statale va ajunge la 100% din PIB până la sfârşitul anului următor şi va continua să urce pe termen mediu, perspectivă inadecvată ratingului "AAA".

Fitch se aşteaptă să încheie un proces de evaluare a ratingului SUA până la sfârşitul lunii august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici