Fitch prevede o evoluţie mai bună pentru băncile din România în 2013

Sectorul bancar din România ar putea înregistra o îmbunătăţire parţială anul următor, după pierderile consemnate în 2010, 2011 şi primele nouă luni din acest an, însă o recuperare de amploare nu pare probabilă, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch.

198 afișări
Imaginea articolului Fitch prevede o evoluţie mai bună pentru băncile din România în 2013

Fitch prevede o evoluţie mai bună pentru băncile din România în 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O recuperare de amploare nu pare probabilă, având în vedere aşteptările pentru o îmbunătăţire doar moderată a climatului operaţional. Fitch estimează o creştere economică de 1,8% pentru România în 2013, faţă de 0,7% pentru acest an", afirmă analiştii agenţiei.

Parametrii de credit ai sistemului bancar românesc folosiţi de Fitch pentru evaluarea bonităţii se vor stabiliza probabil, se arată în raport. Agenţia evaluează sistemul bancar din România ca "slab" în privinţa calităţii activelor şi profitabilităţii, în timp ce pentru capitalizare şi finanţare calificativul este "mediu".

Fitch nu se aşteaptă la o modificare a reglementărilor privind lichiditatea în 2013.

"Poziţia sectorului bancar în privinţa lichidităţii va fi susţinută probabil în continuare de nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii (20% pentru pasive în valută şi 15% pentru lei)", se arată în raport.

Agenţia anticipează presiuni asupra veniturilor, în urma contracţiei marjelor şi avansului redus al creditării, prima dintre acestea fiind determinată de costurile ridicate de finanţare. O îmbunătăţire a profitabilităţii sectorului bancar românesc este posibilă în cazul reducerii provizioanelor. Rata creditelor neperformante a atins 17,3% din soldul împrumuturilor la sfârşitul trimestrului al treilea, faţă de 14,3% anul trecut.

Rata creditelor neperformante ar putea atinge nivelul maxim în trimestrul al patrulea din acest an sau în primele trei luni ale anului următor, după 12 trimestre consecutive de creştere, consideră analiştii Fitch. Riscurile pentru un astfel de scenariu ar putea să apară în urma unei recuperări economice mai lente decât aşteptările, precum şi în cazul unui proces prelungit de restructurare şi curăţare a portofoliului de credite la băncile mari, se arată în raport.

Potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, băncile vor fi obligate să constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane euro) rezultate din reevaluarea garanţiilor pentru creditele acordate, diferenţe constatate la auditarea situaţiilor financiare de la jumătatea anului.

Auditorii au constat diferenţe între valoarea garanţiilor luată în considerare de bănci şi valoarea de piaţă a acestora chiar şi de peste 30%, au spus sursele. Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creşte cu mai mult de 10%.

Rezultatele raportate de băncile comerciale după primele şase luni indică o pierdere cumulată pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un câştig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, în condiţiile în care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei în IFRS.

Practic, după auditarea situaţiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor şase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severă la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.

Cu toate acestea, multe bănci spun că au acoperit deja diferenţa de provizionare fără să consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerând astfel că evoluţia veniturilor operaţionale a fost mult mai bună după jumătatea anului.

Fitch evaluează calitatea sistemului bancar din România cu indicatorul "bb", pe o scară de la "aaa" (foarte ridicată) la "f" (foarte scăzută). 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici