Fitch: Riscurile bugetare vor menţine ratingul României sub nivelul recomandat pentru investiţii

România a înregistrat progrese în aplicarea reformelor prevăzute în acordul cu FMI, dar încă se confruntă cu riscuri legate de ritmul consolidării bugetare, care vor menţine deocamdată ratingul ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investiţii, potrivit Fitch Ratings.

34 afișări
Imaginea articolului Fitch: Riscurile bugetare vor menţine ratingul României sub nivelul recomandat pentru investiţii

Fitch: Riscurile bugetare vor menţine ratingul României sub nivelul recomandat pentru investiţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Situaţia se îmbunătăţeşte, dar există încă riscuri semnificative", a declarat marţi, pentru Reuters, Douglas Renwick, director la Fitch pentru ratingurile ţărilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).

În cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat măsuri dure de reformă, precum reduceri de salarii în sectorul public şi majorarea TVA, prin care a consolidat finanţele publice şi a recâştigat încrederea pieţelor.

Cu o poziţie mai sigură a Executivului şi un nou acord cu FMI, de tip preventiv, este aşteptată revenirea la creştere a economiei României, ceea ce ar putea avea o influenţă pozitivă asupra ratingurilor, notează Reuters.

Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat ratingurile României la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii) în perioada de vârf a crizei politice în care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfârşitul anului 2009. Ulterior, ambele agenţii au modificat perspectiva de la negativă la stabilă.

"Principalul risc este ca întărirea bugetului să nu aibă loc în ritmul planificat", a spus Renwick.

Alte riscuri includ încetinirea reformelor şi finanţele externe, a spus analistul, adăugând că acesta este unul dintre motivele pentru care ratingul României este menţinut sub nivelul recomandat pentru investiţii.

Fitch şi Standard&Poor's au acordat României ratingul "BB+", în timp ce calificativul de la Moody's , "Baa3" este peste nivelul "junk", cu perspectivă stabilă.

Un nou acord pe termen de doi ani cu FMI ar trebui să ajute autorităţile de la Bucureşti că îşi respecte promisiunea de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2012, atenuând temerile că unul dintre cele mai afectate state din Europa ar putea să renunţe la reforme.

Renwick a spus, referitor la disputele politice din ţară, că acestea au fost luate în calcul la atribuirea ratingului şi nu reprezintă un pericol.

În privinţa viitoarelor acţiuni asupra ratingului, perspectiva este stabilă, iar Fitch va urmări evoluţia situaţiei în acest an, a arătat Renwick.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici