FMI a îmbunătăţit prognoza pe 2011 privind creşterea economică din Europa de Est şi la nivel mondial

FMI a îmbunătăţit prognoza pentru acest an privind creşterea economică din Europa de Est cu 0,5 puncte procentuale, la 3,6%, iar la nivel mondial anticipează un avans mai rapid cu 0,2 puncte, de 4,4%, potrivit unei revizuiri a raportului World Economic Outlook publicat în octombrie.

19 afișări
Imaginea articolului FMI a îmbunătăţit prognoza pe 2011 privind creşterea economică din Europa de Est şi la nivel mondial

FMI a îmbunătăţit prognoza pe 2011 privind creşterea economică din Europa de Est şi la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru 2012, estimarea referitoare la Europa de Est a fost majorată cu 0,2 puncte, la 4%, iar cea privind economia globală a fost menţinută la 4,5%.

În zona euro, Fondul a menţinut la 1,5% prognoza aferentă acestui an, iar pentru 2012 a revizuit-o în scădere cu 0,1 puncte, la 1,7%.

FMI a modificat în sens pozitiv, cu 0,2 puncte, avansul anticipat în acest an în Germania, la 2,2%, iar pentru 2012 a menţinut estimarea la 2%.

În cazul Franţei, instituţia financiară a menţinut prognoza la 1,6%, respectiv 1,8%.

Estimările referitoare la economia Marii Britanii au rămas neschimbate, la 2% pentru acest an şi 2,3% pentru cel viitor.

În Rusia, Fondul se aşteaptă la un ritm de dezvoltare de 4,5% în acest an, cu 0,2 puncte mai rapid, dar pentru 2012 a menţinut estimarea la 4,4%.

Economia Chinei va avansa cu 9,6% în acest an şi 9,5% în 2010, în conformitate cu prognoza publicată de FMI în octombrie.

Potrivit FMI, redresarea economică în două viteze continuă. În economiile avansate, încetinirea activităţilor economice a fost sub aşteptări, dar creşterea este sub potenţial, şomajul ridicat, iar noile tensiuni din statele periferice din zona euro contribuie la amplificarea riscurilor.

În multe dintre economiile emergente, activităţile sunt intense, apar presiuni inflaţioniste şi unele semne de supraîncălzire, parţial din cauza intrărilor mari de capital, potrivit FMI.

Creşterea economică mai puternică anticipată la nivel mondial reflectă activităţile economice peste aşteptări din a doua jumătate a anului trecut şi noile măsuri de stimulare adoptate în Statele Unite.

FMI avertizează că riscurile legate de redresare sunt în continuare ridicate, fiind necesare măsuri urgente, rapide şi cuprinzătoare pentru depăşirea crizei datoriilor din zona euro, dar şi pentru eliminarea dezechilibrelor bugetare şi refacerea sistemelor financiare din economiile avansate, la nivel general.

Aceste măsuri trebuie completate cu politici prin care să fie ţinute sub control presiunile de supraîncălzire a economiilor emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici